FOTO Zove se Claudia i izgleda neodoljivo, zar ne? Evo u čemu je problem...

Internet je pun čudaka, a najnoviji slučaj s Reddita to samo potvrđuje.

Branimir Vorša | 13.04.2023. / 14:52

Claudia
Claudia (Foto: Reddit/Cl4ud14_)

Predstavila se kao "Claudia" i uspjela je nagovoriti neke korisnike Reddita da joj plate za njezine golišave fotografije. Njezin izgled može se izraziti u superlativima, no postoji jedan problematičan detalj. Prvo, Claudia nije uopće ona, nije uopće ni osoba, već je riječ o AI generiranim fotografijama, za koje su dvojica njihovih tvoraca htjeli vidjeti mogu li ikoga prevariti.

Djevojku iz snova zapravo su stvorila dvojica studenata informatike. Dvojac je napravio račun 'u/Cl4ud14' na Redditu kako bi vidio mogu li digitalne slike prevariti ljude, a magazinu Rolling Stone otkrili su da su zaradili 100 dolara na AI aktovima prije nego što su prozvani.

Studentski (eksplicitni) eksperiment

Claudia je zapravo stvorena u softveru Stable Diffusion, AI programu koji izbacuje realistične fotografije pomoću jednostavnih tekstualnih upita. Claudijini kreatori rekli su programu da generira selfi žene u njezinoj kući "bez šminke s crnom kosom, kosom do ramena, jednostavnom pozadinom, ravnom kosom i šiškama".

Svoj su eksperiment nakon toga podigli na višu razinu s eksplicitnim objavama u kojima su opisivali Claudijine seksualne eskapade, uključujući njezin prvi analni seks, korištenje seks igračaka i ugađanja muškarcima.

Te lascivne objave privukle su pozornost drugih korisnika, koji su rado čitali o njezinim iskustvima te htjeli doznati još više. Jedna slika Claudije bila je jednostavan selfi popraćen riječima: Danas se lijepo osjećam.

Rušenje snova

No, zabavu je pokvario korisnik Reddita MeysterA.

Za one koji nisu svjesni, ubit ću vam fantaziju. Ovo je doslovce AI kreacija. Ako ste dovoljno dugo radili s AI slikovnim modelima i izradili vlastiti, možete s 10.000 posto reći. Oprostite što sam pokvario iznenađenje, pretpostavljam, napisao je.

No, njegova objava stigla je tek nakon što su stotine komentara upućene Claudiji zbog njezina dobrog izgleda. Ipak, nakon što je MeysterA skinuo masku s Claudije, drugi Redditori su se javili, zahtijevajući da joj vide ruke.

Kako prepoznati lažne slike?

Sustavi umjetne inteligencije koji generiraju slike ne uspijevaju rekreirati ljudsku ruku jer većina slika prikazuje ljude s više ili manje od normalnih pet prstiju. Drugi stručnjaci za umjetnu inteligenciju uočili su čudne pozadinske detalje i mrlje na bizarnim mjestima, što su sve znakovi umjetno generiranih slika.

Londonska startup tvrtka Stability AI, koja stoji iza Stable Diffusiona, zapravo zabranjuje korisnicima da svojom tehnologijom stvaraju ''opscene, razvratne, lascivne, uvredljive i pornografske'' slike. No, budući da je Stable Diffusion dostupan javnosti, tvrtka ne može pratiti kako se njihov alat koristi.

Claudia je možda bila smiješan eksperiment za dvoje učenika, ali ta tehnologija koristi se i na ponekad bolesne načine.

Izvor: Daily Mail

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti