Francuska i američka tvrtka razvile naprednu topovsku kupolu koja može rušiti rojeve dronova

Obzirom da su ratni dronovi sve češće i sve ubojitije oružje u ratovanju, kao što pokazuje i rat u Ukrajini, vojna obrambena industrija traži učinkovito rješenje i za taj problem na modernom bojištu.

Branimir Vorša | 24.10.2022. / 17:04

RAPIDFire kupola
RAPIDFire kupola (Foto: L'armée française - French Army/Youtube)

Američka i francuska obrambena tvrtka zajedno su, na pomorskoj obrambenoj izložbi Euronaval 2022, predstavile najnoviju verziju autonomne topovske kupole RAPIDFire.

Topovska kupola, koja je zajednički napor tvrtki Nexter i Thales, navodno se suprotstavlja rastućim prijetnjama na niskim razinama, te bliskim kopnenim i zračnim prijetnjama, stoji u priopćenju za javnost koje je sredinom proteklog tjedna objavio Nexter.

Ostaci samoubilačkog drona iranske proizvodnje VIDEO Pogledajte iranske dronove koje Rusija koristi za teroriziranje Ukrajine

Dizajniran za zaštitu platformi od niskih zračnih prijetnji, uključujući bespilotne letjelice, RAPIDFire je jedan od rijetkih sustava protuzračne obrane koji može autonomno i automatski zahvatiti, identificirati i uništiti prijetnju koristeći podatke o označavanju cilja koje pruža sustav za upravljanje borbom. Sa spremnikom od 140 komada streljiva, što odgovara otprilike 30 presretanja, sustav nudi učinkovitu vatrenu moć protiv bespilotnih letjelica i rojeva bespilotnih letjelica, izbjegavajući trošenje projektila zemlja-zrak u slučaju zasićenog napada, stoji u navedenom priopćenju.

Topovska kupola je samostalna struktura, sposobna za rotaciju, u kojoj je montirano oružje, posebno u tenkovima i ratnim brodovima.

Nexter Systems je proizvođač oružja u vlasništvu francuske vlade, dok je Thales Defense & Security, Inc., podružnica Thales Grupe, vodeći proizvođač taktičke komunikacijske opreme, od koje su AN/PRC-148 MBITR i JEM trenutno u upotrebi u američkoj vojsci i NATO snagama diljem svijeta.

Zbog spoja između sustava za kontrolu paljbe i kupole, te u konačnici korištenjem A3B (Anti Aerial Airburst) streljiva RAPIDFire je iznimno precizan sustav koji "može pobijediti prijetnje bez rizika od kolateralne štete", tvrdi se u priopćenju Nextera.

DJI Mavic 3 Pohvala koja im nije trebala: Ruski general pohvalio vojne sposobnosti kineskih dronova

Oružje ima 40 mm CTA top, streljivo i nišanski sustav kako bi autonomno osigurala visoku točnost presretanja, zadržavajući neprobojni dizajn kupole. Top je compatibilan s cijelim rasponom CTAI 40 milimetarskim streljivom, uključujući buduće A3B streljivo protiv ciljeva u zraku.

Thalesov visokoprecizni optički sustav upravljanja paljbom s multispektralnim ciljnikom montiranim na kupoli i brzim laserskim daljinomjerom ima sposobnost praćenja višestrukih ciljeva s brzim vremenom odziva i automatskim odabirom različitih vrsta streljiva.

Sustav RAPIDFire lako se prilagođava kopnenim platformama, poput primjerice šasije kamiona CAESAR MkII. Ovaj se sustav može jednostavno integrirati u postojeće sustave, zahvaljujući jednostavnom korisničkom sučelju i mogućnosti vatrene uporabe u hodu, piše nadalje u priopćenju.

Testiranje roja dronova u gustoj šumi VIDEO Scene kao iz filmova znanstvene fantastike: Roj autonomnih dronova uspješno testiran u gustoj šumi

Oružane snage Francuske, Ujedinjenog Kraljevstva i Belgije već su implementirale RAPIDFire, koji se temelji na kompletu topova i streljiva 40 mm CTA, ističe se u priopćenju za javnost.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti