VIDEO Pogledajte iranske dronove koje Rusija koristi za teroriziranje Ukrajine

Rusija je povećala agresivnost prema Ukrajini korištenjem iranskih samoubilačkih dronova, koji su se pokazali izrazito učinkoviti na terenu, a zauzvrat su jeftini i lako dobavljivi, što dodatno brine ukrajinsku vojsku.

Branimir Vorša | 14.10.2022. / 11:56

Ostaci samoubilačkog drona iranske proizvodnje
Ostaci samoubilačkog drona iranske proizvodnje (Foto: Afp)

Rusija je od početka ukrajinske oslobodilačke ofenzive u regijama Harkiv i Herson, a posebice od napada na Kerčki most, koji spaja Rusiju s okupiranim Krimom, promijenila taktiku na bojištu i sve češće raketne napade na ukrajinsku infrastrukturu i civilne objekte prati i uporabom sve većeg broja takozvanih samoubilačkih dronova.

Ruski ratni brod u blizini Sevastopolja Misteriozno plovilo bez posade pronađeno kod Sevastopolja i uništeno, nitko ne zna čije je i koja mu je bila namjena

Od početka tjedna Rusija se okrenula sve učestalijem korištenju samoubilačkih dronova, koje predstavlja jeftino i vrlo dostupno oružje s velikim razornim potencijalom.

Rusija sve više koristi navedene dronove, koji su proizvedeni u Iranu, a posebni su po tome što imaju veliku autonomiju leta te mogu dugo kružiti oko cilja.

Još u lipnju, ruska delegacija je posjetila Iran i dogovorila kupnju tih dronova te su ih otad počeli sve više koristiti, da bi to sad došlo i do svakodnevne uporabe.

DJI Mavic 3 Pohvala koja im nije trebala: Ruski general pohvalio vojne sposobnosti kineskih dronova

Ukrajina isto tako koristi samoubilačke dronove američke proizvodnje, ali su oni manji i nisu se zasad pokazali toliko uspješni koliko jeftina iranska verzija. S druge strane, ukrajinska protuzračna obrana vrlo uspješno obara te dronove, no zabrinjava ih činjenica da su toliko jeftini i lako dobavljivi.

Izvor: N1

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti