Francuski astronaut obavio građansku dužnost iznad površine Zemlje

Francuski je astronaut Thomas Pesquet, iako trenutno kruži oko Zemlje uspio glasovati na predsjedničkim izborima.

A.J. | 08.05.2017. / 15:54

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Pesquet je morao riješiti nekoliko prepreka kako bi glasovao, no one ga nisu odvratile od obavljanja građanske dužnosti.

Pesquet je najmlađi astronaut Europske svemirske agencije, a sam se u intervjuima opisao kao strastveno zainteresiran za politiku. Naglašava kako bi ljudi trebali postati svjesniji i raditi jedni s drugima, a ne jedni protiv drugih.

Thomas Pesquet je rođen u Rouenu u Francuskoj, 27. veljače 1978., ima crni je pojas u judou, uživa u košarci, trčanju, plivanju i vanjskim aktivnostima kao što su biciklizam, jedrenje, skijanje i planinarenje. Također ima veliko iskustvo u ronjenju i padobranstvu. Njegovi drugi interesi uključuju putovanja, sviranje saksofona i čitanje, prenosi MorningTicker.

Član je francuske udruge za zrakoplovnu i astronautiku (3AF) i američkog instituta za zrakoplovnu i astronautiku (AIAA).
Od kraja 2002. bio je predstavnik HNOS-a u Savjetodavnom odboru za sustave prostornih podataka, koji rade na međusobnoj podršci između međunarodnih agencija za svemir. Pridružio se ESA-i u rujnu 2009. i završio temeljnu obuku u studenom 2010.

Da bi bio spreman za svemirsku misiju, dobio je dodatnu tehničku i operativnu obuku u Europi, Rusiji i SAD-u. Sudjelovao je na istraživačkim tečajevima: živeći i radili pod zemljom na ESA-inom CAVES tečaju u 2011. i pod vodom na NASA-inoj Seatest-2 misiji.

17. ožujka 2014, Thomasu je dodijeljena dugoročna misija na Međunarodnoj svemirskoj postaji. Tamo počinje njegova šestomjesečna misija inžinjera leta za Ekspedicije 50 i 51. Njegov je plan vratiti se na Zemlju u svibnju 2017. godine.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti