Francuski farmaceut testira učinkovitost samo jedne doze cjepiva protiv HPV-a

Gardasil 9 danas je odobren za primjenu u žena i muškaraca u dobi od 9 do 45 godina.

Hina | 13.03.2024. / 11:25

HPV (Foto: Getty Images)

 Farmaceutska tvrtka Merck & Co u srijedu je izvijestila da planira provesti klinička ispitivanja u sklopu kojih će testirati svoje cjepivo protiv humanog papiloma virusa (HPV) Gardasil 9 kako bi se procijenila učinkovitost i sigurnost cijepljenja samo jednom dozom u usporedbi s dosad odobrenim trima dozama.

Tvrtka planira provesti dva odvojena ispitivanja testiranjem Gardasila 9 na muškarcima i ženama u dobi između 16 i 26 godina da bi se ispitalo može li jedna doza cjepiva zajamčiti istu dugoročnu zaštitu u usporedbi s odobrenim režimom trima dozama kako je bilo uobičajeno dosad.

Veliko višegodišnje ispitivanje trebalo bi započeti krajem 2024.

Američki proizvođač lijekova u četvrtom tromjesečju 2024. planira započeti i ispitivanja na ljudima eksperimentalnog cjepiva protiv HPV-a koje je napravljeno tako da omogući širu zaštitu ciljanjem na više tipova HPV-a.

Američka Agencija za hranu i lijekove prvi je put odobrila Gardasil 9 2014. godine za prevenciju određenih tipova raka, među kojima su rak vrata maternice, vulve, vagine i anusa te bolesti koje se mogu razviti nakon zaraze s devet varijanti HPV-a.

Gardasil 9 danas je odobren za primjenu u žena i muškaraca u dobi od 9 do 45 godina.

Po podacima američke vlade HPV u Sjedinjenim Državama svake godine uzrokuje oko 36.000 slučajeva raka u muškaraca i žena.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti