Francusko-njemački tehnološki konzorcij gradi europsko superračunalo

Njemački Partec i francuski Atos izvijestili su da su udružili snage kako bi izgradili prvo europsko superračunalo koje će izvoditi trilijun izračuna u sekundi.

Hina | 05.10.2023. / 11:57

Superračunalo (Foto: Afp)

Konzorcij je u srijedu izvijestio da je sklopio ugovor o isporuci s europskom kompanijom za računalstvo visokih performansi EuroHPC, zajedničkim projektom EU-a, europskih zemalja i privatnih tvrtki čiji je cilj promicanje superračunala u Europi.

Superračunala puno su jača od klasičnih, a Atos i Partec izgradit će exascale koji može izvesti trilijun (1.000.000.000.000.000.000) izračuna u sekundi.

Kvantno računalo, ilustracija Google tvrdi da je njegovo novo superračunalo srušilo sve rekorde, ali stručnjaci su skeptični

Hrvatsko superračunalo, ilustracija - 1 Predstavljeno najjače superračunalo u Hrvatskoj nazvano po uglednom znanstveniku

Ugovor vrijedan 500 milijuna eura omogućit će konzorciju isporuku superračunala JUPITER njemačkom Jülich Supercomputing Centreu.

JUPITER će imati tri puta veći računalni kapacitet od trenutačno najjačeg europskog superračunala, objavio je konzorcij, a zauzimat će površinu oko četiri teniska terena. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti