Francuzi pozdravljaju odluku Vlade: Ovaj će izbor ojačati strateško partnerstvo između Hrvatske i Francuske, prvi Rafalei mogli bi stići već 2023. godine

Ugovor između Vlada Republike Hrvatske i Francuske mogao bi biti potpisan kroz nekoliko mjeseci, što će omogućiti isporuku prvog Rafalea od 2023. godine.

Martina Čizmić | 28.05.2021. / 16:24

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Odluka hrvatske Vlade da odabere francusku ponudu za borbene zrakoplove, izazvala je cijeli niz komentara, kako od konkurenata koji su sudjelovali na natječaju, tako i od odabranih. 

Tako je francuska ministrica oružanih snaga, Florence Parly, pozdravila odluku Hrvatske.

Ovaj će izbor značajno ojačati strateško partnerstvo između Francuske i Hrvatske. Potpuno je u skladu s nastojanjima da se razvije snažna i ambiciozna Europa obrane, poručila je Parly. 

Inače, ovo je drugi put da jedna europska država odabire Rafale, te ukupno 5. država u svijetu (Katar, Egipat, Indija, Grčka, Hrvatska), podsjećaju iz  Francuskog veleposlanstva u Zagrebu te dodaju kako "ova dinamika potvrđuje izvrsnost francuske ponude u području visokih tehnologija".

Ovom odlukom Hrvatska je izabrala suverenitet, odlučno europski. Rafale je izuzetno moćan i moderan zrakoplov, u potpunosti sposoban zaštititi hrvatsko stanovništvo, teritorij i interese. Činjenica da jedna europska država odabire ponudu druge europske države snažan je signal koji nadilazi simboliku. Korak po korak, gradimo temelje europske strateške kulture, dodala je još Parly.

Iz veleposlanstva ističu kako je nakon zahtjevnog i transparentnog postupka odabira, hrvatski izbor zrakoplova Rafale za obnovu flote borbenih zrakoplova "još je jedan uspjeh u izvozu aviona Rafale".

Nakon nekoliko ostvarenih uspjeha u izravnim postupcima nabave, francuski zrakoplov pobijedio je prvi put u postupku natječaja. Avioni koji će biti isporučeni Hrvatskoj trenutno su u službi francuskih Zračnih i svemirskih snaga. Prihod od prodaje Rafalea koristit će se za poboljšanje raspoloživosti i jačanje operativne spremnosti Zračnih i svemirskih snaga. Uz Francusku i Grčku, Hrvatska će tako biti treća država članica Europske unije i NATO-a koja će biti opremljena avionima Rafale, poručuju iz veleposlanstva. 

Dodaju kako ovaj izvoz ilustrira jačanje strateških veza između Francuske i Hrvatske te njihovu zajedničku želju da rade na razvoju jake i ambiciozne Europe obrane. Pojasnili su kako bi ugovor između Vlada Republike Hrvatske i Francuske mogao biti potpisan kroz nekoliko mjeseci, što će omogućiti isporuku prvog Rafalea od 2023. godine.

Zahvaljujući njegovoj svestranosti i razvojnom potencijalu, Rafale, francuski višenamjenski borbeni zrakoplov koji je u operativnoj službi u našim zračnim snagama i koji je dokazao svoje borbene sposobnosti, savršeno udovoljava trenutnim i budućim potrebama naših hrvatskih partnera.
Izvoz vojne opreme dio je francuske obrambene i sigurnosne politike. Od vitalne je važnosti za našu obrambenu industriju i opremanje naših oružanih snaga, te doprinosi strateškoj autonomiji i širenju utjecaja naše zemlje,
zaključili su na kraju iz francuskog veleposlanstva. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti