Frontier je najbrže superračunalo na svijetu i prvo koje je probilo barijeru od jednog eksaflopa

Sustav Frontier službeno je postao najbrže superračunalo na svijetu kad je ostvarilo brzinu od 1,1 eksaflopa.

Martina Čizmić | 31.05.2022. / 07:31

Superračunalo Frontier (Foto: AMD)

Superračunala su posljednjih godina postala nevjerojatno brza i jaka. Njihove performanse, koje se najčešće koriste za izračunavanje kompleksnih računalnih modela i izračuna, postižu brzine koje prosječni korisnik osobnog računala teško može uopće zamisliti. 

Primjerice, Nacionalni laboratorij Oak Ridge (ORNL) u SAD-u dom je sustava Frontier koji je, prema posljednjim informacijama, najbrže superračunalo na svijetu. Kako su objavili na Top500 listi najbržih superračunala na svijetu, sustav Frontier probio je barijeru od jednog eksaflopa i brzinom od 1,102 eksaflopa postao najbrže superračunalo na svijetu. Naime, performanse superračunala mjere se u broju operacija s pomičnim zarezom po sekundi (engl. floating-point operations per second, FLOPS), a eksaflop (eng. exaFLOP) je razina performansi računalnih sustava dostatna za izvođenje deset na osamnaestu operacija u sekundi. Kako bismo pojasnili koliko je to brzo, dovoljno je reći da je Frontier dvostruko brži od drugoplasiranog računala te brži od ukupne brzine svih sedam superračunala koja slijede na listi.

Slika nije dostupna Nvidia radi na najbržem superračunalu na svijetu pogonjenom umjetnom inteligencijom

Kad koristi miješani način rada, Frontier ostvaruje brzinu od 6,86 eksaflopa, na HPL-AI testu.

No, kako su objavili iz ORNL-a, sustav Frontier nije samo brz, nego i energetski učinkovit te je zauzeo prvo mjesto na listi Green500. Ostvario je rezultat od 62.68 gigaflopa po wattu i to zahvaljujući samo jednom ormaru optimiziranih procesora treće generacije AMD EPYC i AMD Instinct MI250x akceleratora.

To Frontier čini najbržim i energetski najučinkovitijim superračunalom na svijetu.

Sustav Frontier trenutno prolazi posljednja testiranja i provjere sustava, a za znanstvena istraživanja trebao bi biti dostupan krajem 2022., odnosno početkom 2023. godine. 

Slika nije dostupna Meta stvara superračunalo koje bi trebalo biti najbrže na svijetu: Razvijat će još napredniju umjetnu inteligenciju i metaverse

Superračunalo Frontier predstavlja ogroman korak naprijed za znanost i HPC industriju, istaknuo je Bronson Messer, direktor za znanost u Oak Ridgeu. Naša suradnja s AMD-om je bila kritična kako bismo osigurali da stvaramo vodeću platformu za računalnu znanost u svijetu. Superračunalo Frontier omogućuje znanstvenicima sve što im je potrebno za provođenje znanstvenih istraživanja za dobrobit čovječanstva. 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti