Gates želi vratiti SAD na mjesto lidera: "Nakon što proba sve drugo, američka vlada uvijek napravi pravu stvar"

Pandemija novog koronavirusa unazadila je napore u javnom zdravstvu za nekoliko godina, a američki milijarder Bill Gates na stvari ne gleda pesimistično, već vidi nadu za ulaganja u međunarodnu humanitarnu pomoć.

Branimir Vorša | 15.09.2020. / 09:22

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Zaklada Bill i Melinda Gates u ponedjeljak je objavila svoje četvrto po redu "Goalkeeper" izvješće, koje prati spor, ali stalan napredak svijeta prema deset zdravstvenih ciljeva koje su još 2015. godine zacrtali Ujedinjeni narodi.

Aktualna godina je zbog pandemije novog koronavirusa posebno loša. Pandemija je naprosto pomela godine obavljenog posla, jer sve više obitelji žive u velikom siromaštvu, pothranjenost stanovništva se širi, a i sve manje djece se sijepi protiv bolesti.

Iako su se i SAD povukle s globalne zdravstvene scene i trenutno su fokusirane samo na sebe, dok ih je pandemija pogodila više i jače nego bilo koju drugu zemlju na svijetu, Bill Gates je za New York Times pojasnio zašto smatra da će se njegova zemlja vratiti na put svjetskog lidera u kompetentnosti i velikodušnosti.

To je dio moje naravi. Plus, moram zvati te ljude i pokazati im da to doista ima smisla i ja potpuno, potpuno vjerujem da to ima smisla, kaže Gates.

Kad govori o "tim ljudima", Gates prije svega misli na dužnosnike u Bijeloj kući i Kongresu prema kojima je i osobno lobirao kako bi donirali četiri milijarde dolara prema siromašnim zemljama tako da i one mogu dobiti cjepivo protiv COVID-19. Taj je predmet upravo na debati u Kongresu.

U konačnici, njegov cilj je vrlo ambiciozan, udvostručiti američka izdvajanja za međunarodnu pomoć s trneutnih manje od 0,25 posto BDP-a na više od 0,5 posto. Pandemiju u tom smislu vidi kao priliku baš za to.

Kao što kažu, američka vlada nakon što proba svaku drugu stvar, napravi i pravu stvar, ističe Gates.

Gates isto tako najveću štetu pandemije ne vidi u njezinoj smrtnosti, već u njezinim ekonomskim posljedicama.

Što će duže pandemija trajati, to će veće biti i ekonomski ožiljci, kaže Gates.

Ipak, on smatra da će se svijet oporaviti kroz dvije do tri godine, točnije nekad tijekom 2022. godine.

Dotad će svijet iskusiti period intenzivne boli i još većih nejednakosti između bogatih i siromašnih zemalja.

Izvor: New York Times

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti