Gates je uvjeren: Želimo li se vratiti u normalu, moramo što prije pronaći cjepivo protiv koronavirusa

Gates je uvjeren da bismo do kraja godine mogli imati cjepivo protiv koronavirusa, ali i da će cijeli proces stajati milijune dolara.

Martina Čizmić | 06.04.2020. / 09:25

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Život se može u potpunosti vratiti u normalu jedino nakon što cjepivo protiv koronavirusa bude globalno dostupno, izjavio je u ponedjeljak suosnivač Microsofta i filantrop Bill Gates.

Očekuje se da bi cjepivo protiv virusa koje uzrokuje oboljenje Covid-19 moglo biti razvijeno do kraja godine.

Slika nije dostupna Predvidio je pandemiju još 2015., a sada je objavio savjete kako pobijediti koronavirus

U razgovoru za Fox News Gates je kazao da se mora brzo raditi na razvoju novog cjepiva u "milijardama doza".

Razvijene zemlje poput SAD-a, nastavio je, prije ili kasnije moći će se boriti protiv virusa, ali on mora biti poražen u cijelom svijetu.

Stvari se neće uistinu vratiti u normalu sve dok cjepivo ne bude dostupno praktički cijelom svijetu, rekao je Gates, koji je prošli tjedan pozvao američku vladu da u borbi protiv koronavirusa krene s izgradnjom tvornica za razvoj najperspektivnijih cjepiva,

To bi moglo uroditi gubitkom milijuna dolara pošto neka cjepiva najvjerojatnije nikada neće biti potrebna i privatne kompanije ne mogu preuzeti taj rizik, smatra Gates.

Bill Gates Izgubit će milijarde, ali to ga ne brine: Gates će financirati izgradnju 7 tvornica za proizvodnju cjepiva protiv koronavirusa

Privatne kompanije ne mogu preuzeti taj rizik, ali savezna vlada može, rekao je Gates te dodao da je to jedini način da se osigura masovna proizvodnja cjepiva.

Zaklada Gates, koja uglavnom financira zdravstvene programe, izdvojila je 105 milijuna dolara za borbu protiv trenutačne pandemije.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti