Gates otvoreno: Dobili smo cjepiva koja su trebala pomoći, ali ne smanjuju širenje virusa

"Želimo li biti spremni za sljedeću pandemiju, trebaju nam stvari poput proizvodnje jeftinih cjepiva, velikih tvornica..." nije previše optimističan Gates.

Martina Čizmić | 11.11.2021. / 14:17

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Bill Gates je kroz svoju zakladu tijekom posljednjih godina uložio velika sredstva u borbe protiv različitih bolesti diljem svijeta. Posljednjih godinu dana milijuni su uloženi u istraživanje i razvoj cjepiva protiv bolesti COVID-19. Iako na tržištu postoji nekoliko cjepiva, Gates je u razgovoru za Policy Exchange, tijekom svojeg posjeta konferenciji COP26, otkrio kako nije zadovoljan cjepivima koja su trenutačno dostupna. 

Nemamo cjepiva koja blokiraju prenošenje. Dobili smo cjepiva koja će vam pomoći, ali ona samo malo smanjuju rizik od prenošenja virusa. Trebaju nam novi načini stvaranja cjepiva. Nismo puno dobili u smislu samog liječenja, znate, neki lijekovi mogu pomoći, ali manje no što bi trebali. Nismo dobili ni bolju dijagnostiku, rekao je Gates, koji je na opasnost od pandemije upozoravao posljednjih nekoliko godina. 

Slika nije dostupna Bill Gates upozorava na bioterorističke napade boginjama: "Očekujem nevjerojatno blagotvorne inovacije"

Prvi sam TED Talk održao 2015. godine i otad sam napisao brojne članke s naslovom "Nismo spremni za sljedeću pandemiju" i, nažalost, to je bila bolja prognoza onoga što se dogodilo no što je itko mogao zamisliti. Od ekonomske štete do brojnih umrlih, to je jednostavno strašno, istaknuo je Gates.

Nadam se da ću za pet godina moći napisati knjigu koju ću moći nazvati "Spremni smo za sljedeću pandemiju". No za to će trebati deseci milijardi za istraživanje i razvoj. Vjerojatno će trebati oko milijardu dolara godišnje za pandemijsku radnu skupinu u WHO-u koja provodi, ono što ja nazivam "igre bacila", gdje vježbate što će se dogoditi ako bioterorist donese boginje na 10 aerodroma. Kako će svijet reagirati na to? Znate, nema pravog izvora epidemije. I bioterorizam uzrokuje epidemije koje bi mogle biti još gore od ovoga što danas možemo iskusiti. Unatoč tome, napredak u medicini trebao bi nam dati alate koji bi trebali biti mnogo bolji. Želimo li biti spremni za sljedeću pandemiju, trebaju nam stvari poput proizvodnje jeftinih cjepiva, velikih tvornica... nije previše optimističan Gates.

Slika nije dostupna Soroš i Gates zajedno u akciji: Predvode preuzimanje britanske tvrtke koja proizvodi superjeftine testove za COVID-19

Na pitanje o tome kako su na slabo prihvaćanje cjepiva u svijetu utjecale i teorije zavjere odnosno dezinformacije koje su se širile društvenim mrežama, Gates je bio jasan. 

To je nesretna okolnost. Znate, u digitalnom svijetu uvijek su postojale lude teorije i teorije zavjere. Vjerojatno su se širile brže i učinkovitije upravo zbog digitalnog svijeta, rekao je Gates, ali i dodao kako su vlade diljem svijeta možda trebale reagirati ranije, a ne prepuštati Facebooku i drugim društvenim mrežama da se sami s time bore. U konačnici će vlade morati provjeriti te teorije zavjere i usporiti njihovo širenje. Samo kukanje o privatnom sektoru neće dovesti do rješenja. Priznajem, to je problem, dodao je Gates.

Dotaknuo se i pitanja klimatskih promjena te istaknuo da su inovacije izuzetno bitne želimo li napraviti ikakve pomake u smanjenju utjecaja čovjeka na prirodu i u ublažavanju klimatskih promjena. Dodao je kako su emisije CO2 samo jedan od problema kojima bi se trebao pozabaviti cijeli svijet.

Slika nije dostupna Gates uvjeren: Želimo li da zeleno zrakoplovno gorivo zaživi, mora postati jeftino i uobičajeno poput mikrovalnih pećnica

Slika nije dostupna Bill Gates kritičan: "Svijet se nije pripremio na ovu pandemiju onako kako je trebao." Ipak, nazire se svjetlo na kraju tunela

Podsjetio je kako su neke tehnologije koje mogu utjecati na ublažavanje klimatskih promjena, poput solarnih panela za proizvodnju električne energije i litijum-ionskih baterija, na svojem početku bile izuzetno skupe. No, kako je tehnologija postajala sve raširenija, njihova je cijena padala.

Moramo to napraviti za još barem šest drugih tehnologija - zeleni čelik, jeftini vodik, vjetroelektrane na moru i slično. To zahtijeva puno novca i puno inovacija, ali to je nešto što moramo napraviti, istaknuo je Gates.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti