Bill Gates upozorava na bioterorističke napade boginjama te poziva na ulaganje milijardi dolara u sprječavanje budućih pandemija

Gates je rekao da iako istraživanja mogu biti skupa, ona mogu dovesti do drugih inovacija, poput istrebljenja gripe i prehlade.

Branimir Vorša | 05.11.2021. / 11:16

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Američki milijarder Bill Gates pozvao je svjetske vlade da ulože milijarde u istraživanje i razvoj za sprječavanje budućih pandemija i bioterorizma.

Gates je upozorio svjetske vođe da se moraju pripremiti na katastrofe poput terorističkih napada boginjama pod svaku cijenu te je pozvao na formiranje nove radne skupine Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) koja bi raspolagala s milijardama dolara sredstava.

Slika nije dostupna Soroš i Gates zajedno u akciji: Predvode preuzimanje britanske tvrtke koja proizvodi superjeftine testove za COVID-19

Svoje upozorenje i poziv na ulaganje velikih sredstava Gates je iznio tijekom intervjua s Jeremyjem Huntom, bivšim britanskim ministrom zdravstva.

Gates je rekao da iako istraživanja mogu biti skupa, ona mogu dovesti do drugih inovacija, poput istrebljenja gripe i prehlade. Dodao je da zemlje poput SAD-a i Velike Britanije moraju uložiti desetke milijardi dolara za ta istraživanja.

Nadam se da ću za pet godina moći napisati knjigu s naslovom 'Spremni smo za novu pandemiju', no za to će biti potrebni deseci milijardi dolara uloženih u istraživanja i razvoj, a SAD i Velika Britanija će biti dio toga, rekao je Gates.

Slika nije dostupna Gates uvjeren: Želimo li da zeleno zrakoplovno gorivo zaživi, mora postati jeftino i uobičajeno poput mikrovalnih pećnica

Bit će potrebno oko milijardu dolara godišnje za pandemijsku radnu skupinu na razini WHO-a, koja bi obavljala nadzor i zapravo radila ono što ja nazivam 'igrama mikroba', pomoću kojih bi vježbala, dodaje Gates.

Pod igrama mikroba Gates sugerira pripreme za bioterorizam, poput napada boginjama na aerodrome, istovremeno uspoređujući takvo što s vojnim vježbama pomoću kojih se vojske uvježbavaju za ratne sukobe.

No unatoč crnim upozorenjima, četvrti najbogatiji čovjek svijeta dao je i optimističniji pogled na budućnost, rekavši da očekuje nevjerojatno blagotvorne inovacije u medicini koje će proizaći iz povećanog financiranja sustava za sprječavanje pandemija.

Pod tim je mislio i na jeftinija cjepiva te promjenu njihova načina doziranja iz injekcija u tek maleni flaster koji se stavlja na ruku.

Slika nije dostupna Bill Gates kritičan: "Svijet se nije pripremio na ovu pandemiju onako kako je trebao." Ipak, nazire se svjetlo na kraju tunela

Gates je viđen i na klimatskom summitu COP26 ovog tjedna u Glasgowu, a tamo je poručio da svijet vjerojatno neće postići zacrtani cilj od 1,5 stupnjeva zatopljenja, koji je postavljen još Pariškim sporazumom.

Izvor: Daily Mail

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti