Gatesov COVID-19 poučak: 5 stvari koje trebamo znati o varijantama koronavirusa

Varijante virusa su neizbježne, kaže Gates i nada se da će sljedeći put čovječanstvo biti spremno na njihovo pravovremeno uočavanje.

Branimir Vorša | 01.04.2021. / 12:15

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Bill Gates u najnovijoj objavi na svojem blogu pozabavio se problemom novih varijanti novog koronavirusa te predstavio pet činjenica koje trebamo znati kako bi smo razumjeli kako te varijante dodatno kompliciraju (ili ne kompliciraju) tijek pandemije.

Gates je uz svoje bilješke na blogu objavio i video u kojem ističe kako je čovječanstvo veoma napredovalo u rješavanju pandemije novog koronavirusa, no da njegove nove varijante mogu ugroziti sve što je dosad postignuto.

Tako Gates navodi pet stvari koje moramo razumjeti u vezi s varijantama novog koronavirusa kako bismo razumjeli koliko one mogu dodatno zakomplicirati borbu s pandemijom.

1. Ako ste ikad primili cjepivo protiv gripe, već ste se nosili s varijantom virusa

Gates ovdje ponavlja nešto što je već znanstvena zajednica komunicirala u javnosti, a to je da virusi konstantno evoluiraju i da njihove varijante nisu neuobičajena pojava, iako se mogu činiti zastrašujućima.

Sposobnost virusa gripe da brzo mutira jest i razlog zbog kojeg imamo novo cjepivo protiv gripe svake godine. Cjepivo se mora usavršavati na godišnjoj razini kako bi se konstantno držao korak s promjenama u sojevima virusa gripe.

Gates ističe i kako je cilj virusa samo jedan, da se razmnožava i svaki put kad uđe u stanicu, on je prevari tako što stanica slijedi instrukcije u njegovu RNK-u kako bi napravila više kopija tog virusa.

Kad stanica replicira virus, ona mora kopirati te instrukcije. Ako ste ikad imali satove tipkanja u školi, znate koliko je teško nešto pretipkati bez pogreške. Kod za virus koji uzrokuje bolest COVID-19 dug je oko 30.000 slova. To predstavlja mnogo prilika za pogreške, što se koronavirusu često i događa, kaže Gates.

No svako toliko dogodi se promjena koja omogući virusu da lakše zarazi ljude ili da izbjegne čovjekov imunitet. Kad se tako promijenjeni virus počne širiti među populacijom, onda se javlja i njegova nova varijanta, dodaje.

2. Vidimo da se iste mutacije stalno pojavljuju. To je možda i dobra vijest

Dok virus gripe mutira brzo, drugi virusi to čine sporije, a SARS-CoV-2 pripada upravo sporijem kampu. Gates kaže kako novi koronavirus mutira upola sporije od virusa gripe.

Iako se čini da kako se nove mutacije stalno pojavljuju, Gates naglašava kako je to slučaj zbog visoke trenutačne cirkulacije virusa u svijetu. Jednom kad brojke padnu, mislim da ćemo rjeđe vidjeti i pojavu novih varijanti, kaže Gates.

Najzapaženije mutacije novog koronavirusa dogodile su se na istom dijelu, na njegovu šiljastom proteinu, koji je ključ za njegovo prenošenje, ističe Gates.

Ako se šiljasti protein malo promijeni, možda će se učinkovitije vezati za stanicu ili će imunitetu biti teže napasti ga, no ako se promijeni previše, onda više neće moći ući u stanici i ispuniti svoj jedini cilj - razmnožavati se, kaže Gates.

Njegov ograničeni kapacitet za promjene možda objašnjava zašto ne viđamo iste mutacije u različitim dijelovima svijeta nego više jedinstvenih mutacija. I britanska i južnoafrička varijanta razvile su se odvojeno, no dijele niz istih mutacija.

Očito ima nešto u tim specifičnim mutacijama što ih čini uspješnijima od drugih, smatra Gates.

Neki stručnjaci vjeruju da smo možda već i vidjeli  mutacije koje najviše zabrinjavaju, a za koje je taj virus sposoban. No COVID-19 nas je dosad već iznenadio, a može to učiniti i opet, kaže Gates.

3. Virus se mijenja, no put do okončanja pandemije ostaje isti

Gates naglašava kako je dobra vijest da cjepiva koja se trenutačno upotrebljavaju protiv COVID-19 sprječavaju razvoj teškog oblika te bolesti, čak i od novih varijanti virusa.

Veliko pitanje sad jest treba li već usavršiti cjepivo da cilja nove varijante. Kompanije već rade na modificiranim cjepivima koja bi se mogla pojaviti na tržištu za nekoliko mjeseci ako se pokaže potreba za tim, kaže Gates.

Zasad, dodaje, treba nastaviti s provođenjem najboljih dosadašnjih epidemioloških praksi, a najbolji način za zaustavljanje novih varijanti jest zaustaviti transmisiju virusa u potpunosti.

Ostanemo li odgovorni u socijalnom distanciranju, nošenju maski i cijepljenju, okončat ćemo pandemiju znatno ranije, poručuje Gates.

4. Nove varijante samo naglašavaju važnost dostupnosti cjepiva svugdje u svijetu

COVID-19 prijetnja je zdravlju posvuda u svijetu. To je vrijedilo za originalni virus i to vrijedi i za njegove varijante, kaže Gates.

Dodaje da što duže cirkulira među populacijom, novi koronavirus ima i više prilika za evoluciju te razvoj novih načina za borbu protiv čovjekova imuniteta.

Ako ne donesemo cjepivo u svaki kutak planeta, morat ćemo živjeti s mogućnošću da bi se mogao pojaviti znatno opasniji soj virusa. Moglo bi se dogoditi da se pojavi i nova varijanta koja u potpunosti izbjegava trenutačna cjepiva, naglašava Gates.

Naravno da to nitko ne želi, dodaje.

Spominje inicijativu COVAX, čiji je dio i Zaklada Gatesovih, čiji je cilj omogućavanje dostupnosti cjepiva diljem svijeta, te ističe nadu u to da će bogate zemlje nastaviti davati podršku toj inicijativi, čak i kad se život vrati u normalu u nekim dijelovima svijeta tijekom ljeta ove godine.

5. Idući put možemo biti spremniji

Varijante virusa su neizbježne, kaže Gates i nada se da će razliku idući put napraviti veća spremnost čovječanstva na njihovo pravovremeno uočavanje.

Ključno će biti genetsko sekvenciranje uz bolji nadzor bolesti... Znanstvenici moraju napraviti sistemski pristup kako bi varijante rano uočili. Neki stručnjaci smatraju da trebamo sekvencirati najmanje pet posto svih testiranih uzoraka kako bismo dobili preciznu sliku o tome na koji način patogen mutira, iako to samo po sebi neće biti dovoljno, kaže Gates.

Alati koje sad uvodimo za nadzor varijanti u ovoj pandemiji, pokazat će se dragocjenima nakon što najgore od COVID-19 bude iza nas. Rasprostranjenost sekvenciranja trebala bi postati dio bilo kojeg plana za pripremu protiv nove pandemije, smatra Gates.

Na kraju zaključuje kako nema sumnje da nove varijante kompliciraju borbu protiv pandemije i nastojanje da se ona što prije okonča. Gates smatra da je nužno da ostanemo budni nakon što pandemija i prođe, a dotad je najbolje, radi osobne zaštite, slijediti javne epidemiološke mjere i cijepiti se što je prije moguće.

Izvor: GatesNotes

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti