Gdje se skriva STEM?: Djecu je već sad potrebno upoznavati s umjetnom inteligencijom

Sudionici panela srednjoškolcima su poručili da razvijaju svoje sposobnosti i vještine te da studij odaberu prema onome što ih najviše zanima.

Hina | 12.10.2022. / 08:29

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Uoči 18. Sajma visokog obrazovanja i stipendija u utorak je na američkom koledžu RIT Croatia održan panel "Gdje se skriva STEM?", na kojem su sveučilišni nastavnici i IT stručnjaci istaknuli da mladi trebaju razvijati STEM vještine, ali i one u kojima ljude ne mogu zamijeniti roboti.

Voditeljica projekata Hrvatske udruge za umjetnu inteligenciju Martina Silov naglasila je da će umjetna inteligencija ući u razne djelatnosti, i da je djecu već sada važno s njome upoznavati u školama.

Slika nije dostupna Pokrenuta kampanja "Izgradi Školu budućnosti"

Razvojem tehnologije i širenjem spoznaja o svijetu mnoga zanimanja ubrzano postaju suvišna. Ovo je osobito točno za specifična zanimanja koja se mogu automatizirati, zanimanja kojima nedostaje kreativna komponenta, onaj ljudski faktor kritičkog razmišljanja i rješavanja problema koje moderna umjetna inteligencija neće moći zamijeniti, rekao je voditelj studijskog programa Dizajn novih medija na američkom koledžu RIT Croatia dr. Ante Poljičak.

Poslijedoktorand na Odsjeku za psihologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu dr. Mitja Ružojčić istaknuo je da se umjetna inteligencija sve više koristi u psihologiji. Pomoću nje, dodao je, moguće je preciznije i manje pristrano mjeriti psihološke karakteristike ljudi iz nestrukturiranih podataka, poput ponašanja na društvenim mrežama.

Prodekan za nastavu i studente na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu dr. Borivoje Pašić rekao je da se u rudarstvu i naftnom rudarstvu koristi tehnologija koja se kreće prema umjetnoj inteligenciji.

Dan inovacija Škole budućnosti Dan inovacija privukao stotine posjetitelja koji su željeli isprobati tehnologiju koja se razvija u Hrvatskoj

Sudionici panela srednjoškolcima su poručili da razvijaju svoje sposobnosti i vještine te da studij odaberu prema onome što ih najviše zanima.

Dodatne savjete o izboru i upisu željenog studija u Hrvatskoj i inozemstvu te mogućnostima primanja stipendije i drugih oblika financijske pomoći, mladi će moći dobiti u srijedu, 12. listopada na online Sajmu visokog obrazovanja i stipendija (SAS), čiji je organizator i ove godine Institut za razvoj obrazovanja.

Riječ je o najvećem obrazovnom sajmu u Hrvatskoj i okolnim zemljama, čiji je cilj da informacije o studiranju u Hrvatskoj i inozemstvu i mogućnostima za financijsku potporu za studij budu dostupne učenicima, studentima, roditeljima i nastavnom osoblju.

Online Sajam će trajati od 12 do 18 sati, predstavit će se više od 25 izlagača iz Hrvatske i inozemstva, sa čijim predstavnicima će se moći razgovarati na njihovim virtualnim štandovima između 16 i 18 sati.

Otvorenje Bjelovarskog robotičkog centra Bjelovar dobio novi robotički centar za popularizaciju STEM-a

Ovogodišnji SAS naglasak stavlja na područje STEM-a i struka u kojima je STEM skriven. Naime, znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika, tj. akademske discipline koje čine akronim STEM, iznimno su važne za mnoge poslove današnjice i budućnosti, pa čak i one koji se na prvu ne čine s njima povezani, ističu organizatori.

Posjet Sajmu za sve je zainteresirane besplatan, no za pristup digitalnoj platformi na kojoj se Sajam održava, potrebna je prijava putem poveznice

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti