Gdje vam je mobilni telefon? Evo što napraviti ako ne možete naći ili ste izgubili pametni telefon

Bez obzira koji pametni telefon koristite, ono što trebate napraviti kako ne biste ostali bez uređaja i podataka na njemu, treba napraviti dok je telefon još siguran u vašim rukama.

Martina Čizmić | 07.06.2023. / 11:27

Izgubljen mobilni telefon, ilustracija (Foto: Getty Images)

Nažalost, svima se to događa - u jednom trenutku pišete poruke ili pregledavate videa na društvenim mrežama, a već u sljedećem ne možete pronaći svoj telefon. Možda ste ga samo negdje zametnuli, a možda je i izgubljen.

U anketi koju su proveli BDG Studios i OnePoll, ispitano je 1000 pripadnika Generacije Z u Sjedinjenim Državama o njihovim navikama korištenja pametnih telefona. Rezultati pokazuju da njih 14 posto svaki dan negdje izgubi svoj telefon, od mjesta poput toaleta ili oko njega do "ostao je ispod psa".

Ima li još takvih neobičnih mjesta? Više od 100 ispitanika svoje je telefone ostavilo u hladnjaku ili zamrzivaču, a njih osam ostavilo ih je na krovu, ispod ili oko automobila.

Jednom sam radio u vrtu i slučajno ostavio telefon pored stabljike rajčice... Trebalo mi je nekoliko dana da ga konačno nađem i onda sam se počeo smijati sam sebi, napisao je jedan od sudionika istraživanja.

Bez obzira koji pametni telefon koristite, ono što trebate napraviti kako ne biste ostali bez uređaja i podataka na njemu, treba napraviti dok je telefon još siguran u vašim rukama.

Redovito pohranjujte sigurnosne kopije svojih podataka

Danas svi pametni telefoni imaju opciju automatskog stvaranja i pohrane sigurnosne kopije u oblaku. Jedino na što trebate obratiti pozornost je gdje će ta kopija biti pohranjena i koliko će se često ažurirati. 

Informacije o tome možete pronaći u postavkama svog telefona, u dijelu koji se odnosi na "Backup & Restore" odnosno "Sigurnosnu pohranu i povratak podataka". 

Savjetujemo da podesite da se automatsko stvaranje i pohrana sigurnosne kopije u oblaku obavlja svakodnevno ili barem jednom tjedno, tijekom noći, kad je najmanja vjerojatnost da ćete koristiti telefon i da to obavljate putem bežične mreže, kako se ne bi dogodilo da vam stvaranje sigurnosne kopije "pojede" sav podatkovni promet. 

Aktivirajte opciju pronalaska telefona

Svi pametni telefoni danas imaju neku varijantu opcije udaljenog pronalaska telefona. No, da bi ta opcija funkcionirala, potrebno ju je prethodno uključiti. 

Možete ju pronaći u postavkama svog telefona, najčešće u dijelu koji se bavi sigurnošću. 

U slučaju gubitka telefona, potrebno je s računala ili drugog telefona, ući u korisnički račun (na Googleu ili Appleu) i tamo potražiti opciju "Find My Phone". Usluga je besplatna, a korisnik može pojačati zvono na telefonu (čak i ako je telefon stišan), potražiti lokaciju telefona na karti, poslati poruku ili poziv, ali i zaključati ekran odnosno na daljinu obrisati podatke kako bi bili sigurni da ih nitko neće zlorabiti. 

Zapišite bitne podatke

Svaki telefon ima svoj serijski broj, koji bi bilo dobro imati zapisano na nekom sigurnom mjestu. Po mogućnosti ne u samom telefonu. Iako to može zvučati kao gnjavaža, dobro je sačuvati kutiju pametnog telefona i račun, kako bi, u slučaju da morate prijaviti krađu odnosno nestanak policiji i svom teleoperateru, mogli pružiti dokaze da ste vi vlasnik uređaja odnosno dati podatke o samom uređaju. 

Također, trebalo bi zapisati sve podatke o SIM kartici odnosno karticama koje se nalaze u uređaju. PIN-ovi, PUK-ovi i sve ostale podatke koje možete pronaći, dobro je imati na nekom mjestu do kojeg možete doći jer će vas teleoperater tražiti te podatke kako bi blokirao vaš broj telefona u slučaju krađe. 

Zabilježite sve lozinke i korisnička imena koja koristite na brojnim aplikacijama. Iako se to čini kao dodatni postao, ako dođe do toga da morate kupovati novi telefon i sve postavljati od nule, shvatit ćete koliko se lozinki i korisničkih podataka zapravo ne sjećate jer - pa u aplikaciji su. 

Na kraju - sretno

Možda je telefon samo negdje privremeno zagubljen i pronaći ćete ga zvanjem s drugog telefona ili opcijom pronalaska s pametnog sata koji je s njim povezan ili putem računala. No, ako je zaista nestao i ne možete do njega, nadamo se da će vam ovi savjeti olakšati pronalazak i oporavak podataka. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti