Gemini bi mogao predstavljati novi evolucijski korak za umjetnu inteligenciju

Njegov razvoj mogao bi stajati desetke ili čak stotine milijuna dolara.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 29.06.2023. / 13:10

Umjetna inteligencija (Foto: Getty Images)

Ekipa iz Googlea odavno je bila svjesna potencijala umjetne inteligencije te su na vrijeme prepoznali mogućnosti britanske kompanije DeepMind. Još prije 9 godina preuzeli su kompaniju koja je od tada niže velike uspjehe na polju umjetne inteligencije. U javnosti je postala najpoznatija kada je njihov program baziran na AI AlphaGo prošlog desetljeća pobijedio čovjeka u drevnoj kineskoj igri Go, što je tada predstavljalo veliko iznenađenje jer se smatralo kako će proći još više godina prije nego u tome uspije.

DeepMindov robot Veliki korak prema robotima opće namjene: Google predstavio RoboCat, revoluciju u robotici

Također, prije nego je javno predstavljen ChatGPT kojeg se, među inim, hvali i zbog njegovih odličnih programerskih sposobnosti, njihova umjetna inteligencija AlphaCode, sudjelujući na simuliranim natjecanjima, svrstala se među 54 posto najboljih programera na natjecanju na kojem je sudjelovalo 5 tisuća osoba.

DeepMind, komentirao je to njihov CEO i suosnivač Demis Hassabis, sada priprema još jedan “evolucijski korak za AI”, nazvan Gemini. Riječ je o novom alatu baziranom na umjetnoj inteligenciji čije bi sposobnosti trebale biti puno bolje u odnosu na najrazvikaniji AI chatbot, ChatGPT. Razlika, odnosno prednosti koje donosi Gemini kada se usporedi s konkurentima jest u iskustvu koji je njihova umjetna inteligencija stekla sa spomenutom igrom na ploči Go, odnosno u korištenju naprednih AI tehnika s kojima je treniran AlphaGo.

Gemini će se koristiti na sličan način kao i ChatGPT, odnosno korisnici će postavljati tekstualne upite, a chatbot će na njih davati odgovore u kojima će, među inim, koristiti i “superiorne sposobnosti” AlphaGo-a. Što to znači u praksi, tek ćemo vidjeti jednom kada Gemini bude dostupan javnosti i kada ga budemo mogli usporediti s ChatGPT-jem i drugom AI chatbotovima.

Slika nije dostupna DeepMind-ova umjetna inteligencija ostvarila velik uspjeh: Sad može programirati bolje od prosječnog vrhunskog programera

Prema Hassabisu, Gemini je još u razvoju i trebat će još nekoliko mjeseci do njega dovršenja, uz troškove od nekoliko desetaka pa do nekoliko stotina milijuna dolara. S novim alatom za AI, naglašavaju na TechSpotu, Google bi ponovno mogao preuzeti vodeću ulogu na polju umjetne inteligencije, no u to se tek trebamo uvjeriti jednom kada Gemini postane dostupan.

 


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti