Glavni akteri izbora u svijetu više nisu političari, nego botovi

Čak 15 posto prometa na Twitteru otpada upravo na botove. To je nevjerojatnih 49,5 milijuna korisnika odnosno botova.

Martina Čizmić | 20.02.2018. / 08:54

Botovi (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Saga o lažnim profilima na Facebooku i Twitteru koji su utjecali na američke predsjedničke izbore još uvijek traje, a na drugom kraju svijeta već možemo vidjeti istu situaciju.

Naime, lažni računi na Facebooku i Twitteru ponovno su se aktivirali, ali ovaj put za talijanske izbore. Botovi koji upravljaju stotinama lažnih profila mogu u samo nekoliko minuta objaviti istu objavu i preplaviti društvene mreže "lažnim" stajalištima.

Uoči talijanskih predsjedničkih izbora, na kojima trenutačno nema jasnog favorita, ovi bi botovi mogli "pogurati" neodlučne birače u "krivom" smjeru.

Istraživanje koje je proveo digitalni forenzički laboratorij iz Washingtona pokazao je kako botovi mogu stvoriti lažnu potporu maloj frakciji i tako širiti lažne ili nepotpune informacije.

Iako korištenje botova u kampanjama nije ilegalno (još), oni imaju opipljiv utjecaj na ishod izbora. U talijanskom slučaju, botovi su ti koji zagovaraju ekstremnije stranke i kandidate. I nije im bitno jesu li oni ekstremno lijevi ili desni.

Čak je i američki Senat upozorio kako bi Italija mogla biti potencijalna meta za rusku propagandu, a otkriveni su i dokazi kako su ruski hakeri pokušali lažirati aktivnosti na društvenim mrežama uoči nedavnih izbora u Njemačkoj i referenduma o neovisnosti Katalonije.

Botovi su svugdje oko nas

Čini se kako se uz svake ozbiljnije izbore nekako povežu i botovi. No neke procjene Sveučilišta u južnoj Kaliforniji, govore kako čak 15 posto prometa na Twitteru otpada upravo na botove. To je nevjerojatnih 49,5 milijuna korisnika odnosno botova.

Uoči finala američkih izbora za predsjednika, na kojima je pobijedio Donald Trump, gotovo je 20 posto svih tvitova o izborima došlo od botova.

Digitalne medijske platforme poput Googlea i Facebooka mogu se ograditi od odgovornosti za rezultate svojih algoritama, ali činjenica je da oni mogu imati nevjerojatne i uznemirujuće društvene efekte. Rasizam i seksizam, krivo informiranje i profiliranje često su neprimjetni nusproizvodi tih algoritama. I za razliku od javnih institucija (poput knjižnica), Google i Facebook nemaju transparentni sustav filtriranja, kroz koji bi javnost mogla ocjenjivati vjerodostojnost informacija koje promoviraju, upozorila je Safiya Umoya Noble sa Sveučilišta u južnoj Kaliforniji.

Talijani su toga svjesni i boje se kako će se takvi virtualni napadi odraziti na rezultate izbora.

Facebook je pozvao korisnike iz Italije da prijave sumnjivu aktivnost, a s istom zamolbom pridružila im se i talijanska policija.

U konačnici, nije problem što botovi objavljuju tvitove ili objave za nekoga, već što takvi "lažni" profili često potiču animozitet i političke podjele. A to bi moglo dovesti do još većih podjela u talijanskom društvu i dati prostora za jače političko djelovanje ekstremistima.

Izvor: Bloomberg

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti