Globalni logistički div DB Schenker uveo autonomne mobilne robote Gideon Brothersa

Uspješno je završen pilot-projekt Gideon Brothersa i DB Schenkera, vodećeg svjetskog pružatelja logističkih usluga s prihodom od 17,05 milijardi eura.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 29.10.2019. / 11:25

Roboti Gideon Brothersa (Foto: Gideon Brothers)

Nakon uspješnog završetka pilot-projekta u pogonu u Leipzigu vodeći globalni pružatelj logističkih usluga DB Schenker nastavit će koristiti autonomne logističke robote Gideon Brothersa. Tvrtka za umjetnu inteligenciju i robotiku Gideon Brothers razvila je naprednu tehnologiju autonomije koja kombinira dubinsko učenje i vizualnu percepciju te nudi fleksibilno rješenje za automatizaciju logističkih operacija u postojećim objektima. Ova tehnologija omogućava povećanje produktivnosti bez potrebe za modifikacijom objekata.

"U želji da klijentima ponudimo strateške prednosti u sve složenijem digitalnom okruženju, DB Schenker kontinuirano istražuje mogućnosti primjene inovacija vizionarskih start-up tvrtki", rekao je Xavier Garijo, član Odbora za ugovornu logistiku u Schenker AG-u. "Prilike za automatizaciju logističkih i skladišnih operacija temelj su za izgradnju lanca opskrbe sljedeće generacije."

Roboti Gideon Brothersa (Foto: Gideon Brothers)

Autonomni robot Gideon Brothersa Hrvatski autonomni roboti "zaposleni" i u još jednoj velikoj tvrtki

Autonomni robot tvrtke Gideon Brothers ima nosivost od 800 kg te je dizajniran za sigurnu navigaciju oko ljudi, opreme i ostalih strojeva u pokretu. Opremljen je sustavom autonomije koji se temelji na vizualnoj percepciji, a kombinira dubinsko učenje sa stereoskopskim kamerama, čime je stvorena nova generacija robotskog vida. Tehnologija Gideon Brothersa jednako je pouzdana kao i LiDAR (laserski "radar") kad je riječ o navigaciji, ali za razliku od LiDAR-a prikuplja mnogo više podataka. Osim revolucionarne vizualne percepcije temeljene na umjetnoj inteligenciji, jedna od ključnih prednosti robota Gideon Brothersa jest i sustav zamjenjivih baterija zahvaljujući kojem robot ne gubi vrijeme na punjenje. 

Roboti Gideon Brothersa (Foto: Gideon Brothers)

Tijekom pilot-projekta robot je obavljao zadatke vezane za redovno komisioniranje (kompletiranje narudžbi) ubrzavajući ih i omogućavajući zaposlenima da se usredotoče na složenije zadatke. Nekoliko tjedana nakon početka projekta DB Schenker proširio je pilot-projekt dodavši značajan broj novih točki za preuzimanje i dostavljanje tereta. Pritom su i ovo proširenje kao i redovnu finu prilagodbu proveli zaposlenici DB Schenkera, što je potvrdilo fleksibilnost cjelokupnog sustava. Tijekom prvog mjeseca pilot-projekta tipična udaljenost koju je jedan robot prelazio premašivala je 26 kilometara tjedno.

Gideon Brothers Još jedna velika hrvatska tvrtka uvodi u svoje poslovanje logističke robote Gideon Brothersa

"Naši strojevi percipiraju svijet kao i mi – obrađuju vizualne inpute te razumiju što ih okružuje i kako se to odnosi na njihove zadatke", rekao je Matija Kopić, glavni izvršni direktor i suosnivač Gideon Brothersa. "Ovo je tehnološki skok. Autonomni strojevi, opremljeni vizualnom percepcijom i umjetnom inteligencijom uspjet će tamo gdje je starija tehnologija zakazala - postat će sveprisutni u industrijskim okruženjima. Nevjerojatno smo ponosni što smo izgradili tim koji ima potencijal, viziju i stručnost da unaprijedi rukovanje materijalima u zatvorenim proizvodnim i logističkim okruženjima."

"LiDAR je dial-up autonomnog svijeta", rekao je Milan Račić, glavni direktor za rast i suosnivač Gideon Brothersa. "To je vrlo dobra tehnologija, ali 2D LiDAR ima mnogo ograničenja u stvarnom svijetu, što ga čini samo prijelaznim korakom na putu ka punoj autonomiji. 3D LiDAR je odličan, ali samo ako se ne gleda ekonomska strana. Budućnost mobilne autonomije jest tehnologija koja koristi kamere i robotski vid, posebno u dinamičnim, stalno promjenjivim logističkim okruženjima. Naša tehnologija dobiva jasnu i nedvosmislenu validaciju naših kupaca, što će nam pomoći da postanemo vodeći globalni pružatelj mobilne robotike u industriji."

Gideon Brothers nedavno je zaključio drugu rundu seed financiranja prikupivši 19,6 milijuna kuna (2,65 milijuna eura). Time su ukupna ulaganja u Gideon Brothers, uključujući investicije poslovnih anđela te prvu seed rundu, dosegla 4,83 milijuna eura.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti