Glovo prikupio 450 milijuna eura investicije

Glovo je osigurao investiciju od 450 milijuna eura iz Serije F koju su vodili Lugard Road Capital i Luxor Capital Group.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 06.04.2021. / 19:45

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Glovo, jedna od vodećih svjetskih platformi za dostavu različitih kategorija proizvoda, osigurala je 450 milijuna eura u krugu financiranja serije F koji su vodili investicijski menadžeri Lugard Road Capital i Luxor Capital Group. U financiranju su sudjelovali i prijašnji investitori, uključujući tvrtke Delivery Hero, Drake Enterprises i GP Bullhound, što znači da sektor online dostave ima značajan potencijal za rast, kao i da postoji snažna potražnja postojećih dioničara za daljnjim ulaganjima u tvrtku.

Nakon ovog posljednjeg kruga financiranja, najvećeg do sada za španjolsku tvrtku koja je počela kao startup, Glovo će uložiti u dodatno širenje na 20 tržišta na kojima trenutno posluje. Tvrtka će se usredotočiti i na razvoj svog novoosnovanog Odjela za ekstra brzu dostavu (Q-Commerce) koji je iznimno značajan segment njenog strateškog opredjeljenja za dostavu različitih kategorija proizvoda na postojećim tržištima.

Ranije ove godine Glovo je najavio partnerstvo sa švicarskom agencijom za nekretnine Stoneweg vrijedno 100 milijuna eura, radi povećanja vlastite mreže takozvanih dark storeova, kao i angažiranje novog tehničkog direktora Nareka Verdiana, koji je donedavno bio zamjenik predsjednika odjela inženjeringa u American Expressu. Verdian će nadgledati proširenje inženjerskog tima s 300 na 500 djelatnika u sjedištu Glova u Barceloni i njegovim tehnološkim čvorištima u Madridu i Varšavi.

Glovo će investiciju iskoristiti za razvoj Odjela za ekstra brzu dostavu i proširivanje svoje jedinstvene više-kategorijske ponude na svim tržištima na kojima posluje. Tvrtka ima snažnu bazu od više od 10 milijuna korisnika i izvrsnu partnersku mrežu, a posebnu pažnju posvećuje rastu kategorija dostave namirnica i maloprodajnih kategorija kroz ključna lokalna partnerstva. U najvećim gradovima u kojima posluje, Glovo je zahvaljujući vlastitoj mreži dark storeova već sada u mogućnosti osigurati ekstra brzu dostavu do krajnjeg korisnika u roku od 10 minuta, obzirom da predviđa trajnu promjenu potrošačkih navika prema dostavi istog dana i trenutnoj dostavi.

Veći fokus na namirnice i partnerstva s vodećim trgovcima

Kako bi potaknuo rast poslovanja u kategoriji dostave namirnica, Glovo će nastaviti dogovarati nova strateški značajna partnerstva poput postojeće suradnje sa supermarketima poput Carrefoura, Continentea i Kauflanda, istovremeno investirajući u vlastitu infrastrukturu i distribucijske centre. Tvrtka trenutno ima postojeće dark storeove u Barceloni, Madridu, Lisabonu i Milanu, a slične planira otvoriti, među ostalim, i u Valenciji, Rimu, Portu i Bukureštu. Glovu je cilj do kraja 2021. imati 200 dark storeova.

Oscar Pierre, suosnivač i izvršni direktor tvrtke Glovo, rekao je: Oduševljeni smo što imamo kontinuiranu podršku Luxor Capital Grupe i svih ostalih naših postojećih ulagača. Tijekom posljednjih nekoliko mjeseci napredovali smo vrlo, vrlo brzo, ali naša vizija nije se promijenila. Ovo ulaganje omogućit će nam da se dodatno angažiramo na našim osnovnim tržištima, dodatno učvrstimo vodeću poziciju na mjestima na kojima smo već vrlo jaki, nastavimo širiti naš izvrstan Odjel za ekstra brzu dostavu (Q-Commerce), kao i da uvedemo dodatne inovacije u našu jedinstvenu raznovrsnu ponudu, te proširimo izbor na raspolaganju našim korisnicima.

Jonathan Green, osnivač i voditelj portfelja u Lugard Road Capitalu, rekao je: Naše ulaganje u Glovo odražava našu predanost tvrtki i rukovoditeljskom timu koji nastavlja s inovacijama na području dostave na zahtjev. Kao dugogodišnji investitori u Glovo, uzbuđeno gledamo kako tvrtka nastavlja oduševljavati korisnike svojom jedinstvenom više-kategorijskom ponudom, te kako joj se otvorila ogromna tržišna prilika kako u postojećim, tako i u novim geografskim područjima. 
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti