GM bebe: Kineski znanstvenik htio pokrenuti kompaniju za "dizajniranje beba"

He Jiankui planirao je otvoriti kompaniju za dizajniranje beba, tj. kliniku za genetski modificirane bebe u koju bi, vjerovao je, dolazili bogataši iz cijelog svijeta.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 03.08.2019. / 08:36

He Jiankui (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Kineski znanstvenik He Jiankui postao je globalno poznat kao prvi znanstvenik koji je primijenio genetski inženjering na embrijima – izmijenio je genom blizankama korištenjem alata CRISPR kako ne bi dobile HIV. Kada je ta vijest objavljena, (znanstveni) svijet bio je zgrožen jer je mijenjanje genoma zadiranje u nepoznato i već se pokazalo da je promjenom genoma bliznakama možda povećao njihove kognitivne funkcije, ali možda im je i skratio život.

He Jiankui (Foto: AFP) Zadiranje u nepoznato: Genetski modificirane bebe možda će živjeti kraće od prosjeka

Ovog tjedna objavljene su nove informacije o planovima kontroverznog znanstvenika koji su prilično šokantni. Jianku je, naime, razmišljao o osnivanju kompanije za "dizajniranje beba", odnosno klinike za genetski modificirane bebe, kao i pokretanju zdravstvenog turizma u Kini ili u Tajlandu koji bi privukao bogataše iz drugih zemalja koji žele genetski modificiranu djecu. On je tijekom prošle godine razgovarao s potencijalnim partnerima i investitorima oko pokretanja takve kompanije u kojoj bi se izmjenama na genomu embrija onemogućilo da djeca tj. ljudi u budućnosti ne bi dobili HIV, spriječili bi se srčani udari i brojni drugi zdravstveni problemi.

Kineski znanstvenik He Jiankui (Screenshot: AP) Vodeći svjetski znanstvenici traže moratorij na "GMO bebe": "To bi moglo imati trajne štetne posljedice"

Od tih planova Jiankui ipak je odustao nakon što se našao na udaru javnosti i znanstvenika te je čak završio u kućnom pritvoru kada se saznalo za genetske modifikacije koje je radio u embrijima kineskih blizanki, ali navodno i još jedne bebe.

Iako njegove ideje nekima možda zvuče sulude, u znanstvenim krugovima sve više govori se o CRISPR-u i genetskoj modifikaciji kao potencijalnom načinu na koji se mogu spriječiti brojne bolesti. Npr. nedavno je i Google, odnosno njihov investicijska kompanija Google Ventures uložio milijune dolara u startup Verve Therapeutics u kojem također proučavaju načine korištenja alata CRISPR za modifikaciju genoma s kojom bi se spriječio razvoj srčanih bolesti.

Izvor: Technology Review

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti