GM je patentirao ekran osjetljiv na dodir koji se može sam očistiti

Nije poznato hoće li GM zaista primijeniti tu tehnologiju na infotainment sustavima unutar svojih automobila.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 20.02.2023. / 09:07

Ekran u automobilu (Foto: Getty Images)

Nakon pametnih telefona i tableta, ekrani osjetljivi na dodir postali su popularni i na drugim uređajima. Sve je više računala koje dolaze s takvim ekranima, a i većina novih modela automobila u svojim infotainment sustavima dolazi s ekranima kojima se upravlja dodirom prsta. Jedan od problema takvih ekrana, a s kojim su se svi upoznali, jest što na njima brzo ostaju mrlje pa ih je potrebno često čistiti.

MacBook Air Apple priprema veliku promjenu na svojim prijenosnim računalima kojoj se protivio Steve Jobs

No budućnost možda donosi ekrane na kojima neće biti nikakvih problema s mrljama i nečistoćama i neće ih biti potrebno konstantno brisati zato što bi se oni mogli čistiti sami.

Američki proizvođač automobila GM patentirao je novi takav tip ekrana koji bi se sam čistio, odnosno mrlje bi na njemu same nestajale, bez potrebe da ih brišemo krpom ili slično.

Tehnologija je bazirana na dodavanju novih piksela i posebnom nevidljivom premazu fotokatalizatora baziranog na metalnom oksidu. Naime, u ekrane bi se, pored plavih, crvenih i zelenih piksela integrirali i ljubičasto pikseli, čije je svjetlo nevidljivo za ljudsko oko, tako da oni ne bi imali utjecaj na prikaz boja. Oni su postavljeni u ekrane zato što, kada su fotokatalizatori izloženi ultraljubičastom svjetlu, oni ga apsorbiraju i uz vlagu u zraku dolazi do kemijske reakcije.

Tom kemijskom reakcijom razgrađuju se organski materijali koji ostaju od otisaka prstiju, kao i masnoće od hrane, ulje i slično - nakon te reakcije sve se osuši i mrlje nestaju poput prašine.

Slika nije dostupna Vozač Tesle vrijeme u prometnoj gužvi kratio na zanimljiv način i pritom zabavljao ostale vozače

Iako je GM patentirao ovu tehnologiju, trenutačno nije poznato hoće li tvrtka krenuti u njenu primjenu, odnosno hoće li sve ostati samo na patentu na papiru ili ćemo u budućnosti u njihovim automobilima zaista idjeti ekrane osjetljive na dodir koji će se sami čistiti.

Izvor: Gizmodo
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti