Goodyear predstavio svoj koncept "gume budućnosti" kakvu još nismo vidjeli

Za razliku od tradicionalnih guma koje se mijenjaju ovisno o dobu godine ili uvjetima na cestama i zahtijevaju posjet vulkanizeru, vizionarske gume reCharge moguće je promijeniti u samo nekoliko minuta i bez skidanja kotača.

Martina Čizmić | 03.03.2020. / 12:28

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Umjesto u Ženevi, virtualna konferencija Goodyeara održana je iz Bruxellesa, a na njoj su predstavljene nove gume namijenjene električnim vozilima.

Predstavljen je vizionarski koncept gume reCharge, koja se može pohvaliti cijelim nizom inovativnih funkcija koje se zasnivaju na tri stupa, a to su prilagodljivost, trajnost i jednostavno održavanje bez komplikacija.

Za razliku od tradicionalnih guma koje se mijenjaju ovisno o dobu godine ili uvjetima na cestama i zahtijevaju posjet vulkanizeru, vizionarske gume reCharge moguće je promijeniti u samo nekoliko minuta i bez skidanja kotača. 

Naime, jezgru koncepta označava izuzetno izdržljiva i 100-postotno biorazgradiva smjesa gaznog sloja napravljena od biološkoga materijala te ojačana vlaknima, koja je inspirirana jednim od najizdržljivijih materijala na svijetu – paukovom svilom. 

Gazni sloj može se ponovno napuniti posebno prilagođenim kapsulama, što znatno pojednostavljuje postupak zamjene guma. Kapsule za punjenje koje sadrže po mjeri napravljen tekući spoj omogućuju naime obnavljanje gaznog sloja te postupno mijenjanje i prilagođavanje gume klimatskim i cestovnim prilikama, a i individualnim navikama pri putovanju. Za to se brine umjetna inteligencija koja stvara profil vozača na temelju kojega se pravi tekući spoj i time jedinstveni gazni sloj po mjeri svakoga pojedinca.

Odlike gume također su lagana nepneumatska konstrukcija te visoka i uska struktura. Robusna konstrukcija vrlo se jednostavno održava jer posve uklanja potrebu za provjeravanjem tlaka i eventualne komplikacije zbog probušene gume.

Iako se radi samo o konceptu, što ne jamči da ćemo ove gume ikad vidjeti na našim cestama, vjerujemo da bi takav način personaliziranja guma i prilagodbe uvjetima na cestama bio s oduševljenjem dočekan među vozačima. Uostalom, pogledajte sami. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti