Google je objavio novi servis koji će obavijestiti korisnika ako će se njegov račun naći pod metom hakerskih napada ili tzv. phishinga.

Znamo kako je danas sve češći slučaj otimanje korisničkih imena i lozinka. Primjerice kada korisnik dobi 'zaraženi' link i klikne na njega te ostavi svoje podatke u nepoznatom, moguće je da će njegovo korisničko ime i lozinka doći u ruke kriminalaca.

Kako bi izbjegli ovakve situacije, Google je kreirao novi servis koji će vas upozoriti prije nego dođe do takvih stvari. Ukoliko primijetite na vašem Google računu poruku kao na slici ispod, znači da ste meta hakerskih napada, no to ne znači da vam je netko oteo šifru ili ušao u vaš profil, već upozorenje da promijenite vašu šifru i dodatno osigurate vaš račun.

Google napominje da ukoliko vidite ovu poruku, svakako kreirajte novu i kompleksniju šifru, omogućite verifikaciju u dva koraka kao dodanu sigurnost i naravno ažurirate vaš web preglednik, operativni sistem, pluginove i sve ostalo.

Kompanija nije htjela objaviti način na koji funkcionira ovaj sistem upravo radi zlonamjernika koji se žele dočepati privatnih podataka, no sve u svemu, lijepo je vidjeti da se Google brine o svojim korisnicima.

Via Google blog

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju