Google će vas obavijestiti ako vam netko iza leđa gleda u telefon

Googleovi inženjeri razvijaju zanimljivu tehnologija koja će, uz pomoć AI i prednje kamere telefona, upozoriti korisnike ako im netko iza leđa gleda u ekran telefona.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 30.11.2017. / 07:16

Googleova tehnologija (Foto: YouTube) (Foto: Youtube)

Googleovi inženjeri trenutno rade na tehnologiji koju bi zasigurno svi voljeli imati na svojim telefonima nazvanoj "zaštitnik e-ekrana". Ova "zaštita" ne odnosi se na udarce, padove i oštećenja ekrana, već na zaštitu od pogleda znatiželjnika i stranava koji bi iza leđa korisnika mogli gledati (možemo reći i špijunirati) ekran telefona.

Tehnologija je tek u fazi razvoja te ćemo, ako je guglovci namjeravaju implementirati u neku od budućih verzija Androida, vjerojatno morati pričati još neko vrijeme dok se ne usavrši i testira.

Zaštitnik e-ekrana baziran je na umjetnoj inteligenciji koja koristi prednju kameru telefona u kombinaciji s algoritmima za prepoznavanje i lica i pokrete koji konstantno prate kretanja, odnosno poglede ljudi koji se nalaze iza leđa korisnika telefona. Prema znanstvenicima koji rade na razvoju ove tehnologije, ona ima vrijeme reakcije od samo 2 milisekunde tako da će korisnika odmah obavijestiti kada netko makar i na trenutak skrene pogled na ekran telefona te radi u različitim uvjetima osvjetljenja.

Koliko je brza ta reakcija, može se vidjeti u priloženom videozapisu – čim netko pogleda u telefon, odmah se aktivira prednja kamera na telefonu koja upozorava na neželjene poglede, dok se osoba koja je pogledala u ekran označi crvenim kvadratom i crtom u duginim bojama, kako bi znali točno tko je "krivac" ako se nalazite u gužvi i iza vas je više ljudi.

Na The Vergeu kažu kako je ova tehnologija najbolji primjer kakve sve novitete umjetna inteligencija može donijeti našim pametnim telefonima, a sigurno je kako će s daljnjim razvojem i napretkom AI donijeti velike promjene i brojne nove opcije na mobilno tržište.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti