Google gasi svoj višemilijunski projekt interneta pomoću balona

Dok su u Alphabetu pokušavali napraviti balon koji može duugo trajati i biti pouzdan nositelj telekomunikacijske opreme, druge tvrtke fokusirale su se na rješavanje istog problema pristupa mobilnim i internetskim mrežama, ali na nešto drugačiji način.

Martina Čizmić | 22.01.2021. / 09:10

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Google odnosno njegova tvrtka vlasnik Alphabet poznata je po svojim brojnim projektima koji zažive, ali se i isto tako brzo i ugase. Ne treba ni spominjati cijeli niz pokušaja društvenih mreža, različitih servisa i usluga.

No, vijest da su odlučili ugasiti svoju tvrtku koja se bavi pružanjem usluge interneta u teško dostupnim dijelovima svijeta, pomalo je iznenadila. Kako su poručili iz Alphabeta, Loon, će biti ugašen jer jednostavno nisu pronašli računicu da posao bude isplativ.

Loon je osnovan 2011. godine, predstavljen javnosti 2013., i zamišljen je kao pružatelj usluga povezivanja na mobilnu i internetsku mrežu u teško dostupnim područjima pomoću balona na koje su bile obješene bazne stanice. Međutim, baloni koji su trebali nositi opremu bili su preveliki i previše nestabilni da bi se pokazali dobrim rješenjem, pa su telekomunikacijski operatori jednostavno, odustali od suradnje s Loonom.

Jedan od osnivača Loona, koji više nije dio Alphabeta, Rich DeVaul, pojasnio je u intervjuu kako se situacija na telekomunikacijskom tržištu u proteklih 10 godina značajno promijenila. Naime, sve veća potražnja za mobilnim internetom, učinila je izgradnju telekomunikacijskih tornjeva isplativima u većini svijeta.

Problem je riješen brže nego što smo mislili, dodao je DeVaul.

Treba istaknuti da Loonov balonski internet zapravo nikad nije ni zaživio u komercijalnoj upotrebi. U nekoliko je navrata korišten kao prva pomoć nakon prirodnih katastrofa u Peruu i Puerto Ricu, no to je bilo kratko i nije pobudio zanimanje potencijalnih komercijalnih partnera. Jedina komercijalna primjena bila je pokrenuta 2020. godine u Keniji, no nije jasno što će se sad dogoditi s tim projektom niti koliko je on zapravo bio uspješan.

  Slika nije dostupna Luda ideja iz 2013. postala je stvarnost: Počela komercijalna primjena "balonskog interneta"

Dok su u Alphabetu pokušavali napraviti balon koji može duugo trajati i biti pouzdan nositelj telekomunikacijske opreme, druge tvrtke fokusirale su se na rješavanje istog problema pristupa mobilnim i internetskim mrežama, ali na nešto drugačiji način.

Tako je Elon Musk već lansirao priličan broj Starlinkovih satelita i pokrenuo testiranje mreže koja bi korisnicima na zemlji pružala brz satelitski internet, bez obzira na to gdje se nalazili. Sličnim putem idu i druga dva velikana, Richard Branson i Jeff Bezos koji sa svojim tvrtkama rade na sličnim projektima.

Izvor: Loon

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti