Luda ideja iz 2013. postala je stvarnost: Počela komercijalna primjena "balonskog interneta"

U dijelu Kenije korisnici se mogu povezati na internet putem antena koje se nalaze na balonima u stratosferi.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 08.07.2020. / 09:35

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Različita su razmišljanja o načinima na koji bi se mogao omogućiti pristup internetu na područjima koja su trenutačno slabo ili nikako pokrivena signalom. U posljednje vrijeme sve se više priča o satelitskom internetu - SpaceX već je poslao nekoliko stotina od planiranih više od 30 tisuća malih satelita Starlink koji bi ljudima na Zemlji trebali omogućiti pristup mreži i surfanje na onim mjestima na kojima trenutačno nema interneta ili je veza slaba i nestabilna.

Pogledajte kako Google balonima namjerava osigurati Internet za sve Pogledajte kako Google balonima namjerava osigurati Internet za sve

Ekipa iz Googlea X (koji je sada dio Alphabeta) prije 7 godinama imala je, kako su naglasili na svojoj stranici na Mediumu, "ludu ideju" o korištenju internetskih balona opremljenih antenama koji bi mogli služiti kao mobilne bazne stanice. U taj Project Loon, kako su ga nazvali, uložili su velike resurse i puno vremena, no sve se isplatilo jer je ovaj tjedan napokon započela prva komercijalna primjena takvog balonskog interneta u Keniji.

Loon je u Keniji sklopio partnerstvo s lokalnim pružateljem internetskih usluga Telkom Kenya, a baloni bi signalom trebali pokrivati područje od oko 50 tisuća kvadratnih kilometara. Prosječna brzina interneta iznosi 18.9 Mbps download i 4,74 Mbps upload, uz latenciju od 19 ms. Kako su naglasili na službenom blogu, tijekom testiranja već je oko 35 tisuća osoba koristilo njihov balonski internet, a da to nisu niti znali. Internetski servis baziran na balonima pokazao se i više nego dobar za usluge poput glasovnih i videopoziva, YouTubea, WhatsAppa, surfanja internetom itd. te će korisnicima u Keniji, ali i drugim područjima svijeta gdje bude implementiran, olakšati korištenja interneta.

Slika nije dostupna Rakete, sateliti i internet poput Starlinka: EU ima velike svemirske ambicije

Testiranja su počela još prije pandemije, a situacija sa širenjem virusa SARS-CoV-2 samo je ubrzala razvoj i implementaciju servisa. Baloni Loona lete u stratosferi na visinama između 18 i 25 km, gdje su vjetrovi slabiji, a upravo se strujanje vjetra iskorištava za kretanje balona. Kako bi se baloni pravilno rasporedili za pokrivanje najvećeg mogućeg područje brinu se sustavi strojnog učenja i umjetna inteligencija. Baloni mogu provesti mjesecima u zraku, nakon čega se vraćaju na zemlju, a zamjenjuju ih novi baloni.

Izvor: Tech Crunch
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti