Europska unija ima velike ambicije kada je u pitanju osvajanje svemira i ne žele zaostajati za Amerikancima i Kinezima koji su proteklih godina napravili velike pomake na tom tržištu. Zahvaljujući SpaceX-u SAD ponovno šalje astronaute na ISS sa svog teritorija, dok su Kinezi prošle godine osvojili tamnu stranu Mjeseca.

Kako bi im konkurirao, EU planira uložiti više sredstava u razvoj raketa, satelita i općenito svemirska istraživanja. Europski povjerenik za tržište i ekonomiju Thierry Breton u razgovoru za Reuters rekao je kako EU namjerava ubrzati inovacije u svemirskoj industriji te Unija namjerava potpisati ugovor težak milijardu eura s kompanijom Arianespace specijaliziranom za razvoj i lansiranje raketa.

Breton je podsjetio na nedavni uspjeh SpaceX-a koji je "redefinirao standarde" za lansiranje raketa korištenjem potisnika koji se, nakon vraćanja na zemlju, ponovno mogu koristiti za lansiranja. Višekratno lansiranje budućnost je (tj. već i sadašnjost) svemirskih letova pa je jasno da je to put koji u svojim svemirskim ambicijama treba slijediti i Europa.

Pored lansiranja europskih raketa i razvoja vlastitog sustava navigacije (Galileo), na Reutersu kažu kako u Uniji razmišljaju i o satelitskom sustavu koji će omogućiti pristup brzom internetu na svim područjima Starog Kontinenta. Ako vam ta ideja zvuči poznato, to je zato što na tome već rade i druge kompanije, a najdalje je ponovno došao Elon Musk. Njegov SpaceX već je poslao stotine takvih satelita u orbitu i već bi za koji mjesec mogli započeti s pilot-programom "svemirskog interneta" u SAD-u.

Breton vjeruje kako će Europska komisija u sljedećem budžetu EU-u osigurati 16 milijardi dolara za svemirsku industriju te, kako bi potaknuo inovacije, želi startupovima omogućiti besplatan pristup satelitima i drugoj svemirskoj tehnologiji, a želi započeti rad na sustavu za upravljanje svemirskim prometom. Kako se u budućnosti očekuje da će se broj satelita iznad nas višestruko povećati, takav bi sustav trebao spriječiti njihovo sudaranje i uništenje.

Izvor: Reuters
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju