Rakete, sateliti i internet poput Starlinka: EU ima velike svemirske ambicije

Kako bi što bolje konkurirala SAD-u i Kini, Europska unija planira uložiti više sredstava u razvoj raketa, satelita i općenito u svemirska istraživanja.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 30.06.2020. / 14:24

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Europska unija ima velike ambicije kada je u pitanju osvajanje svemira i ne žele zaostajati za Amerikancima i Kinezima koji su proteklih godina napravili velike pomake na tom tržištu. Zahvaljujući SpaceX-u SAD ponovno šalje astronaute na ISS sa svog teritorija, dok su Kinezi prošle godine osvojili tamnu stranu Mjeseca.

Slika nije dostupna Počinju prijave za Muskov svemirski internet

Kako bi im konkurirao, EU planira uložiti više sredstava u razvoj raketa, satelita i općenito svemirska istraživanja. Europski povjerenik za tržište i ekonomiju Thierry Breton u razgovoru za Reuters rekao je kako EU namjerava ubrzati inovacije u svemirskoj industriji te Unija namjerava potpisati ugovor težak milijardu eura s kompanijom Arianespace specijaliziranom za razvoj i lansiranje raketa.

Breton je podsjetio na nedavni uspjeh SpaceX-a koji je "redefinirao standarde" za lansiranje raketa korištenjem potisnika koji se, nakon vraćanja na zemlju, ponovno mogu koristiti za lansiranja. Višekratno lansiranje budućnost je (tj. već i sadašnjost) svemirskih letova pa je jasno da je to put koji u svojim svemirskim ambicijama treba slijediti i Europa.

Pored lansiranja europskih raketa i razvoja vlastitog sustava navigacije (Galileo), na Reutersu kažu kako u Uniji razmišljaju i o satelitskom sustavu koji će omogućiti pristup brzom internetu na svim područjima Starog Kontinenta. Ako vam ta ideja zvuči poznato, to je zato što na tome već rade i druge kompanije, a najdalje je ponovno došao Elon Musk. Njegov SpaceX već je poslao stotine takvih satelita u orbitu i već bi za koji mjesec mogli započeti s pilot-programom "svemirskog interneta" u SAD-u.

Sateliti Starlink SpaceX je spreman za novu povijesnu misiju

Breton vjeruje kako će Europska komisija u sljedećem budžetu EU-u osigurati 16 milijardi dolara za svemirsku industriju te, kako bi potaknuo inovacije, želi startupovima omogućiti besplatan pristup satelitima i drugoj svemirskoj tehnologiji, a želi započeti rad na sustavu za upravljanje svemirskim prometom. Kako se u budućnosti očekuje da će se broj satelita iznad nas višestruko povećati, takav bi sustav trebao spriječiti njihovo sudaranje i uništenje.

Izvor: Reuters
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti