Google gasi YouTube Stories, a objavio je koji su mu prioriteti za budućnost

Iako je prvi put predstavljena još prije pet godina, ta opcija ipak nije ispunila očekivanja, tako da odlazi u povijest 27. lipnja.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 27.05.2023. / 10:30

YouTube (Foto: Afp)

Nakon što je Snapchat postigao veliki uspjeh sa storyjima, istim su putem krenule i druge platforme - s manjim ili većim uspjehom. Dok su storyji na Instagramu postali apsolutni hit te je njihova popularnost brzo nadmašila broj objava i pregleda storyja na Snapchatu, druge platforme nisu imale toliko uspjeha s takvim formatom dijeljenja sadržaja.

Slika nije dostupna Googleov “mali eksperiment” šokirao dio korisnika: Više ne mogu gledati videozapise na YouTubeu

Jedan od razloga za to jest i TikTok, kineska društvena mreža koja je u kratko vrijeme zagospodarila pametnim telefonima stotina milijuna ljudi, pogotovo mlađih korisnika koji su oduševljeno prihvatili format kratkih vertikalnih videa. Kao i u slučaju storyja, tako su druge platforme kopirale i TikTok pa je Instagram predstavio Reels, a YouTube Shorts.

No prije klona TikToka, YouTube je predstavio je i svoju verziju storyja. YouTube Stories lansirani su još 2018. godine i bili su dostupni samo kreatorima s više od 10 tisuća pretplatnika. Iz kompanije su tada najavili kako će kreatori takav sadržaj, koji se automatski briše s platforme nakon tjedan dana, moći koristiti između objava svojih glavnih videozapisa, kao kratka videa iza scene, najave nadolazećih glavnih videa i slično. Iako zamisao nije bila loša, storyji na YouTubeu jednostavno nisu dosegli očekivanu i željenu popularnost.

Umjesto tog formata, puno se uspješnijim pokazao format “Zajednica” na YouTubeu, što su priznali i iz ove kompanije jer takve objave imaju puno više lajkova i komentara. Također, odnedavno je ova opcija dostupna kreatorima s puno manjim brojem pretplatnika, njih samo 500.

Jacob skače iz aviona Prijeti mu 20 godina zatvora: Youtuber zbog klikova i lajkova iskočio iz zrakoplova koji se srušio u šumi

Zbog svega navedenog, storyji na YouTubeu uskoro odlaze u mirovinu. Naime, iz kompanije su ovaj tjedan objavili kako će 26. lipnja ugasiti ugasiti YouTube Stories. Umjesto sadržaja koji nestaje nakon tjedan dana, fokusirat će se na spomenute zajednice, ali i na videozapise uživo te Shortse, odnosno njihov odgovor TikToku.

Podsjetimo, još 2021. godine i LinkedIn se odlučio na sličan potez te je ova poslovna društvena mreža također ugasila svoje priče, a i Netflix je nedavno odustao od opcije Extras inspirirane storyjima.

Izvor: The Verge

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti