Google je napravio još jedan korak prema budućnosti u kojoj neće biti lozinki

Zaboravite smišljanje i pamćenje dugih i kompliciranih lozinki za pristup svom mailu, društvenim mrežama i brojnim drugim servisima.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 11.10.2023. / 11:13

Ključ za prijavu (Foto: Google)

Google je napravio veliki korak prema budućnosti u kojoj se za prijavu za različite servise, mail, društvene mreže i slično više neće koristiti lozinke. Umjesto upisivanja lozinke kako bi npr. pristupili Gmailu, moći će se koristiti tzv. passkey, odnosno ključ za prijavu putem kojeg će korisnici otključati svoj račun putem prepoznavanja lica, otiska prstiju ili PIN-a.

Korištenje passkeya Klasične lozinke odlaze u povijest, a evo što će ih zamijeniti

Ovakav način zaštite ima brojne prednosti, naglasili su iz Googlea, a osim što je brži i jednostavniji, on je i sigurniji. Uz ključeve za prijavu korisnici više neće morati smišljati i pamtiti duge lozinke, a prijava na servise bit će iznimno brza - dovoljno je samo na svom telefonu, kada dođe obavijest, koristiti biometriju poput prepoznavanja lica ili otiska prsta, odnosno upisati PIN. Također, u slučaju hakiranja, phishinga ili nekog drugog načina kojim se hakeri mogu dokopati vaših lozinki, njih ne bi mogli iskoristiti za pristup podacima jer će za taj pristup biti potreban samo passkey.

A što u slučaju ako izgubite uređaj na kojem koristite ključ za prijavu ili vam taj uređaj netko ukrade?

Na The Vergeu kažu kako passkey podržava više uređaja tako da je dobro da imate i backup uređaj na kojem ćete moći koristiti ključeve za prijavu, a brojni servisi izvršit će ponovnu autentifikaciju koja je vezana uz broj telefona ili email.

Google je ovu opciju predstavio još u svibnju ove godine, no kako su objavili na svom službenom blogu ovaj tjedan, sada će se ova tehnologija moći koristiti odmah prilikom kreiranja lozinki, tj. bit će defaultna. Lozinke će postati rijetkost, a s vremenom će potpuno nestati, komentirali su iz Googlea naglašavajući kako je upravo ovakav tip zaštite računa budućnost. Iako će Google poticati korisnike na korištenje ključa za prijavu, kompanija će nastaviti podržavati i tradicionalne lozinke.

Lozinka, ilustracija Hakeri samo čekaju: Ako i vaša lozinka spada u jednu od ovih kategorija, krajnje je vrijeme da je promijenite

Ova opcija pristupa računima sada se koristi umjesto lozinke na aplikacijama poput Googleove tražilice i karata, YouTubea, Ubera i eBaya, a uskoro bi je trebao omogućiti i WhatsApp. Inače, standard za ovakav tip zaštite razvio je sigurnosni konzorcij čijeg su dio i brojne tehnološke kompanije FIDO Alliancea. Osim Googlea, na ključevima za prijavu rade i druge velike kompanije poput Microsofta i Applea koji je opciju ključa za prijavu predstavio s verzijom operativnog sustava iOS 16.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti