Posljedice rata u Ukrajini: Google je prvi tehnološki div koji je podnio zahtjev za bankrotom

Iako Rusija nije otišla toliko daleko da zabrani Googleove usluge u zemlji, zabranila je Facebook i Instagram u vlasništvu Meta. Google kaže da će njegove besplatne usluge i dalje biti dostupne u zemlji.

Branimir Vorša | 19.05.2022. / 11:07

Google (Foto: Afp)

Googleova ruska podružnica podnijet će zahtjev za stečaj, izvještava agencija Reuters, a iz američkog tehnološkog diva su rekli da više ne mogu zadržati tu podružnicu. Ruska podružnica izvijestila je da je u Rusiji 2021. zaradila oko 2,086 milijardi američkih dolara i zapošljavala je više od 100 radnika.

Zapljena bankovnog računa Googlea u Rusiji od strane ruskih vlasti učinila je neodrživim funkcioniranje našeg ureda, uključujući zapošljavanje i plaćanje zaposlenih, plaćanje dobavljača i dobavljača i ispunjavanje drugih financijskih obveza. Google Rusija objavio je obavijest o svojoj namjeri da podnese zahtjev za bankrot, rekao je glasnogovornik Googlea u priopćenju u The Verge.

U ožujku je Google obustavio prodaju oglasa u Rusiji nedugo nakon što je Rusija napala Ukrajinu. YouTube u vlasništvu Googlea također je zabranio oglase na kanalima u vlasništvu ruskih državnih medija, a kasnije je potpuno blokirao te kanale.

Prošlog prosinca Rusija je kaznila Google s 98 milijuna dolara, nakon što nije uklonio sadržaj koji Rusija smatra nezakonitim sa svojih platformi. Kazna je činila oko 8 posto Googleovog prihoda u Rusiji.

Osim toga, Reuters izvještava da je jedan ruski TV kanal tvrdio da su vlasti zaplijenile oko 15 milijuna dolara od Googlea u travnju nakon što nije vratio pristup YouTube računu tog kanala. Ruski komunikacijski regulator također je zaprijetio da će izreći Googleu skromniju kaznu od oko 95.000 dolara, nakon što je uklonio "ilegalne" videozapise s YouTubea. Nejasno je koliko je Rusija ukupno zaplijenila od Googlea.

Bilješka objavljena u službenom financijskom registru Rusije, koju je pregledao Reuters, detaljno opisuje Googleovu namjeru da podnese zahtjev za bankrot.

Od 22. ožujka 2022. predviđa vlastiti stečaj i nemogućnost ispunjavanja novčanih obveza, zahtijeva isplatu otpremnina i (ili) naknade zaposlenicima koji rade ili su prethodno radili po ugovoru o radu i (ili) obvezu da izvrši obvezna plaćanja u propisanom roku, stoji u toj bilješci.

Čini se da je Google do sada prva velika tehnološka tvrtka koja je podnijela zahtjev za bankrotom u Rusiji zbog posljedica rata u Ukrajini. Druge tvrtke, kao što su Apple, Meta i Microsoft, obustavili su rad u zemlji, ali njihove ruske podružnice nisu proglasile bankrot. Startup za isporuku hrane, Buyk, podržan od Rusije, podnio je zahtjev za bankrot u ožujku kao rezultat gospodarskih sankcija koje su uvedene zemlji. McDonald's je u ponedjeljak najavio da će napustiti Rusiju i prodati svoje restorane brze hrane nakon više od 30 godina.

Iako Rusija nije otišla toliko daleko da zabrani Googleove usluge u zemlji, zabranila je Facebook i Instagram u vlasništvu Meta. Google kaže da će njegove besplatne usluge i dalje biti dostupne u zemlji.

Ljudi u Rusiji oslanjaju se na naše usluge za pristup kvalitetnim informacijama, a mi ćemo i dalje omogućiti dostupne besplatne usluge kao što su tražilica, YouTube, Gmail, karte, Android i Play, dodao je glasnogovornik Googlea.

Izvor: The Verge

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti