Google najavio značajnu novost pri snimanju selfija: Upozoravaju na filtre ljepote koji mogu uzrokovati čak i mentalne probleme

Istraživanja su pokazala kako selfiji na kojima su promijenjeni filtri s kojima se na slikama uljepšavaju osobe mogu biti opasni po mentalno zdravlje korisnika.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 05.10.2020. / 07:48

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Istraživanja provedena tijekom proteklih godina upozorila su na tzv. "Snapchat dismorfiju" te su plastični kirurzi upozorili kako se sve više osoba odlučuje na estetske operacije kako bi izgledali poput filtriranih verzija kakve objavljuju na društvenim mrežama i na kojima brišu akne, "peglaju" bore i rade druge digitalne prepravke na licu. Zbog takvih filtriranih selfija često se gubi osjećaj realnosti i stvaraju se pogrešna očekivanja vezana za ljepotu i izgled, što je naročito opasno za tinejdžere, komentirao je jedno ranije istraživanje Neelam Vashi s Medicinske škole Sveučilišta u Bostonu.

Negativan utjecaj na mentalno stanje i dobrobit korisnika

Slika nije dostupna Turistkinja posjetila Pompeje i "zaradila" 3000 eura vrijedan selfie

Kako takvim lažnim savršenim slikama najviše pridonose selfiji koji se objavljuju na društvenim mrežama, kao i filtri koji su dostupni u aplikacijama kamera na pametnim telefonima, iz Googlea su se odlučili na potez kojim žele smanjiti korištenje takvih tzv. filtara ljepote. Prema podacima američke kompanije, čak 70 posto fotografija na Androidima snimljeno je prednjom kamerom. No mnogi korisnici ne znaju da su na nekim telefonima već aktivirani filtri koji poboljšavaju snimljene selfije.

Takvi selfiji za koje korisnici ne znaju da su na njima već primijenjeni filtri ljepote negativno utječu na mentalno stanje i općenitu dobrobit ljudi, objavili su iz Googlea nakon provođenja brojnih studija i razgovora sa stručnjacima za mentalno zdravlje djece.

Isključit će filtee

Naime, takvi filtri koji u biti pokazuju lažnu i iskrivljenu sliku stvarnosti i ljepote, u biti u tišini mogu postati standard ljepote s kojim će se neke osobe uspoređivati.

Snimanje fotografija pametnim telefonom (Foto: Getty Images) Snimate selfije? Vjerojatno niste ni svjesni da tako ugrožavate svoje zdravlje

Zbog toga je Google najavio značajnu promjenu pri snimanju selfija s njihovim telefonima Pixel - isključit će aktiviranje takvih filtara po defaultu, a isto savjetuju i drugim proizvođačima pametnih telefona. Također, savjetuju im i da se više ne koriste termini poput "poboljšanje" ili "beautification" kada je u pitanju primjena filtara na postojeće fotografije jer se s njima implicira kako nefiltriranim selfijima treba neka vrsta poboljšanja. Umjesto toga savjetuju korištenje neutralnog izraza - "retuširanje lica".

Izvor: Android Police

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti