Google napravio aplikaciju, za koju tvrde, da bi mogla nadmašiti i profesionalne dermatologe

U Googleu aplikaciju nazivaju "pomoćnim alatom za dermatologe" i najavljuju da bi se u javnosti mogla pojaviti do kraja godine.

Martina Čizmić | 28.06.2021. / 09:36

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Godinama je poznato da korisnici u potrazi za informacijama, guglaju svoje zdravstvene simptome na Googleu i, naravno, dobivaju različite (često ne primjenjive) informacije. Dr. Google, kako su mu tepali, samo pruža informacije, ne i dijagnozu.

No, to bi se moglo uskoro promijeniti. Naime, u Googleu su napravili aplikaciju koja bi po svojoj točnosti mogla nadmašiti i profesionalne dermatologe. A da su ozbiljni, govori i činjenica da su dobili odobrenje od Europske unije da tu aplikaciju nazivaju "medicinskom".

Aplikacija koja se temelji na umjetnoj inteligenciji, prvi je put kao demo prikazana u travnju na Googleovoj konferenciji. Prilikom demonstracije, bilo je dovoljno da korisnik uslika sumnjivu promjenu na koži, a aplikcija će na temelju velike baze podataka koja je stvorena, dati prijedlog o čemu bi se moglo raditi. Kako su istaknuli iz Googlea, umjetna inteligencija "učila je" na temelju stotina tisuća fotografija različitih stanja kože i može identificirati 288 promjena među kojima su i rak kože, čime bi pokrila 90 posto najčešćih upita koji se pojavljuju na tražilici.

Image of a phone showing you each step of using the AI-powered dermatology assist tool.

U Googleu aplikaciju nazivaju "pomoćnim alatom za dermatologe" i najavljuju da bi se u javnosti mogla pojaviti do kraja godine. I to prvo na europskom tlu, jer je EU odobrila korištenje te aplikacije.

S obzirom na to da se broj osoba kojima se detektiraju nekakve promjene na koži, a koje mogu biti i kancerogene, svake godine povećava, ova aplikacija mogla bi biti dobar alat za samokontrolu. No, dok iz Googlea ne predstave konačnu aplikaciju i ne pokažu njenu učinkovitost, odlasci dermatologu i dalje su najbolji izbor. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti