Google opet dobio po nosu od Francuza: Ima rok od dva mjeseca da riješi problem ili će morati platiti 500 milijuna eura

Google je ponovno dobio po nosu od francuskog regulatornog tijela. Ovaj put packa će ih koštati 500 milijuna eura.

Branimir Vorša | 13.07.2021. / 15:07

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Francusko regulatorno tijelo objavilo je u utorak da Google mora platiti 500 milijuna eura kazne jer nije poštivao odredbe regulatora o pregovorima s medijskim kućama i izdavačima tijekom spora o zaštiti autorskih prava.

Tehnološki div u sljedeća dva mjeseca mora smisliti način da izdavačima kompenzira to što koristi njihove vijesti prilikom rezultata pretraživanja. Ako to ne uspije, morat će platiti penale koji iznose i do 900.000 eura po danu.

Ponašali smo se u dobroj namjeri tijekom cijelih pregovora. Ova kazna ne odražava napor koji smo uložili u to niti realno stanje korištenja informativnog sadržaja na našoj platformi. Ta je odluka uglavnom vezana za pregovore koji su provedeni između svibnja i rujna 2020. godine. Otad smo nastavili surađivati s izdavačima i novinskim agencijama kako bismo pronašli zajednički jezik, stoji u priopćenju iz Googlea.

Naime, prema odredbama francuskog regulatora, internetska platforma mora započeti pregovore s bilo kojim izdavačem koji to zatraži, u roku od tri mjeseca, te se pregovori moraju održati u "dobroj vjeri". U ovom slučaju pregovori su se odužili pa je regulator procijenio da je "dobra vjera" izgubljena i kaznio Google. 

Inače, francuska udruga izdavača APIG, koja okuplja većinu izdavača tiskanih izdanja u Francuskoj, početkom godine dogovorila je okvirni sporazum s Googleom. Prema tom sporazumu, koji je naišao na brojne kritike drugih medija, Googleu je dopušteno korištenje isječaka vijesti u rezultatima pretraživanja, pod uvjetom da to plati izdavačima.

Navodno se Google obvezao da će platiti 76 milijuna dolara u sljedeće tri godine grupi koja se sastoji od 121 francuskog izdavača ne bi li tako okončao spor u vezi sa zaštitom autorskih prava. No taj je sporazum trenutačno na čekanju zbog istrage francuskih regulatora.

Nije to prvi put da Google ima probleme u Francuskoj. Prvu antimonopolsku kaznu dobio je u prosincu 2019. godine, kad mu je naređeno da plati 150 milijuna eura. Nakon toga uslijedilo je još kazni, a posljednja je bila u lipnju ove godine, kad je Googleu određeno da mora platiti 220 milijuna eura za promoviranje vlastitih servisa u online oglašivačkom sektoru.

Izvor: Reuters

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti