Google planira postati konkurencija Uberu?

Jedna od najvrijednijih i najutjecajnijih kompanija današnjice konstatno uvodi nove usluge

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 18.12.2015. / 11:04

Googleovi autonomni automobil

 

Odavno je Google prerastao okvire u kojima ga mnogi i dan danas percipiraju samo kao web pretraživač. Google, iako je na internetu njegov temelj i esencija, godinama više nije samo "to", Google je kompanija koja ima ogroman utjecaj na današnji život i poslovanje, a taj će utjecaj, po svemu sudeći, u budućnosti samo dodatno rasti. Konstantno uvođenje novih usluga i otvaranje novih tvrtki, to je ono što je Google danas, mnogi tvrde da je baš zbog toga osnovana i nova krovna kompanija Alphabet. Automobili bez vozača ili autonomni automobili nisu novost kada je Google u pitanju, dapače, radi se o dijelu budućnosti u kojem Google gotovo pa nasušno želi biti prvi i vodeći. I mnogi se boje da bi Google mogao promijeniti način javnog prijevoza, što uopće nije daleko od istine.

 

Naravno, ne odmah, ne preko noći i ne baš svugdje, ali u tehnološki i gospodarski razvijenijim zemljama Google bi doista iz temelja mogao izmijeniti način korištenja prijevoza i automobila uopće. Mnogi čak tvrde kako će mnogi danas iznimno popularni servisi i usluge, poput primjerice Ubera, koji je u Hrvatskoj izazvao lavinu kontroverzi, biti izravno ugroženi kada Google krene s novim uslugama. Jedna od takvih bi mogla biti i iznajmljivanje automobila bez vozača, što je na određeni način doista izravna konkurencija Uberu. Iako su u Googleu odbacili naklapanja da će čak sami proizvoditi svoje automobile, Bloomberg donosi priču o tome kako je u planu osnivanje nove kompanije unutar vršnog nositelja portfelja - Alphabeta. Primarna djelatnost nove kompanije biti će vezana uz prijevoz.

Dakle, u vrlo bliskoj budućnosti će, za početak u odabranim američkim gradovima biti moguće naručiti Googleov automobil bez vozača koji će odraditi tražene vožnje, ali samo unutar zatvorenih zajednica, kao što su primjerice vojni kampovi, sveučilišni kampusi, poslovnim inkubatorima i parkovima... U izvješću koje posjeduje Bloomberg navodi se i kako korisnici ne bi mobli biti vlasnici automobila, nego bi samo mogli koristiti jednokratne usluge ili čak postati pretplatnici. U kasnijoj fazi će se ovakav način javnog prijevoza preseliti i na ulice američkih gradova, ovisno o tome kada će i gdje Google i ostali dobiti dozvolu za korištenje automobila bez vozača.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti