Google Street View automobili ovog se ljeta vraćaju u Hrvatsku, priopćili su iz Googlea te dodali kako će tijekom sljedećih nekoliko mjeseci snimati fotografije kojima će se ažurirati postojeće rute. U planu im je proći ulicama i cestama Požege, Osijeka, Krapine, Vukovara, Splita, Dubrovnika i Šibenika te brojnim drugim, cestama i autocestama u svim hrvatskim županijama.

Iz Googlea podsjećaju da zahvaljujući usluzi Google Street View korisnici imaju priliku razgledati većinu hrvatskih gradova, kao što su Zagreb, Pula, Đakovo ili Zadar, brojne povijesne znamenitosti kao što su katedrala sv.Jakova u Šibeniku, Dioklecijanova palača u Splitu, Neptunov hram u Poreču ili osječka Tvrđa kao i prirodne ljepote poput Nacionalnog parka Plitvička jezera ili Parka prirode Papuk.

Google Street View Google Street View slavi 15. godina: Među 220 milijardi snimljenih fotografija ističu se i neke snimljene u Hrvatskoj

U Googleu su svjesni da se infrastruktura u gradovima, ali i među gradovima, s vremenom mijenja i razvija, kao i da ponekad prirodne katastrofe ostave svoj trag, pa fotografije treba redovito ažurirati. Nove fotografije pomoći će korisnicima da se još bolje orijentiraju i lakše planiraju putovanja.

Podsjetimo, Street View je popularna značajka Google karata dostupna u više od 220 zemalja širom svijeta, kao i u dijelovima Arktika i Antarktike. Zahvaljujući njoj, korisnici mogu razgledavati različite ulice te kulturno i nacionalno naslijeđe u 360 stupnjeva. Dostupna je i u aplikacijama Google Earth i Google kartama za mobilne uređaje.

Pogled iz promatračnice na ISS-u FOTO Odsad možete prošetati Međunarodnom svemirskom postajom zahvaljujući ESA-inom astronautu

U Hrvatskoj je usluga Street View dostupna od 2012. godine i stalno se ažurira kako bi omogućila što vjerniju sliku stvarnosti. Osim ulica i cesta, Google je fotografirao i pješačke zone hrvatskih gradova i drugih mjesta do kojih automobili nemaju pristup, kao što je splitska Riva ili Stari grad u Varaždinu.

Za sve one koji se nađu na ulici kad Googleov automobil prolazi i brinu se za svoju privatnost, iz Googlea uvjeravaju kako nema razloga za to. Svakoj objavi prikupljenih fotografija prethodi obrada pomoću posebne tehnologije. Ona zamućuje lica ljudi i oznake registarskih pločica kako se ne bi mogli identificirati te tako štiti privatnost ljudi. Street View dodatno sadrži mogućnost uklanjanja označenih fotografija koje možete prijaviti pritiskom na tipku “Report a problem” u donjem lijevom kutu fotografije.

Mafija Talijanski mafijaš 20 godina skrivao se od policije, a uhićen je zahvaljujući fotografiji s Googleovih karata

Googleove automobile na hrvatskim cestama možete očekivati od 2. kolovoza, a ako želite znati kad će proći vašim krajem, posjetite službenu stranicu. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju