Veličina aplikacija na Android Marketu do sad je bila ograničena na 50 MB. Google je danas objavio da je pomjerio granicu veličine aplikacija na 4 Gigabyte-a

Google je objavio na 'Android Developers Blogu', da je i dosadašnje ograničenje bilo zadovoljavajuće za većinu aplikacija. Međutim, uvijek postoje i aplikacije koje zahtjevaju znatno više prostora, a neke od njih su i visokokvalitetne interaktivne 3D igre. Iz tog razloga, Google je odlučio povećati granicu veličine aplikacija.

Međutim, bitno je napomenuti da .apk ('Application Package File') datoteke i dalje imaju limit od 50MB, ali je proširena mogućnost aplikacije da može ukupna veličina sa dodacima iznosit do 4GB. Međutim, dodatak od 4GB nije moguće snimiti jednim pokretanjem, jer jedna datoteka može biti maksimalno 2GB velika. Na osnovu toga, ukoliko preuzimate dodatak maksimalne veličine od 4GB, to preuzimanje ide u dva dijela po 2GB.

Google je obezbjedio i hosting za dodatke, tako da više programeri ne moraju osigurati potreban prostor za pohranu dodataka. Na Android Marketu se prikazuje ukupna veličina aplikacije, odnosno veličina .apk datoteke i svih dodataka.

Na osnovu gore navedenog, ne bi se trebalo dogoditi da korisnika iznenadi veliki račun, ukoliko se odluči da preuzme neku aplikaciju sa marketa preko brze mobilne internet veze.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju