Google predstavio alat baziran na AI-u koji će pomoći u borbi protiv klimatskih promjena

Nema sumnje kako ćemo s daljnjim napretkom i razvojem umjetne inteligencije vidjeti nove i još naprednije alate koji će pomoći u borbi ne samo s promjenom klime već i ostalome što je važno za čovječanstvo.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 29.03.2023. / 16:47

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Koliko se u posljednje vrijeme priča o umjetnoj inteligenciji, stječe se dojam da AI već sada može riješiti naše brojne svakodnevne probleme, a s daljnjim napretkom i razvojem mogao bi nam pomoći i u borbi s nekim od najvećih izazova današnjice. Jedan su od takvih izazova i klimatske promjene te već godinama slušamo o negativnim posljedicama zagrijavanja našeg planeta i što sve trebamo napraviti kako bismo obuzdali to zagrijavanje.

Klimatske promjene, ilustracija Hrvatski meteorolozi upozoravaju: Hrvatska je u posebno ranjivom položaju zbog klimatskih promjena

Odgovor na pitanje što bismo trebali napraviti možda bi nam mogla dati upravo - umjetna inteligencija. Tako barem smatra predsjednik regije EMEA u Googleu Matt Brittin. Tijekom pozvanog predavanja o održivosti na konferenciji koja je danas održana u Londonu rekao je kako bi AI mogao biti katalizator borbe protiv klimatskih promjena. Ta bi se tehnologija, odnosno alati bazirani na AI-u mogli iskoristiti kao pomoć kompanijama, vladama i svim ljudima u borbi protiv klimatskih promjena.

Kakve su mogućnosti umjetne inteligencije u borbi protiv zagrijavanja Zemlje, objasnio je na primjeru vlastite kompanije. Umjetna inteligencija tako je Googleu omogućila poboljšanje njihovih operacija, koje uključuju i modele za energetsku učinkovitost u podatkovnim centrima, kao i, kako je to nazvao, "ugljično inteligentnih" platformi za obavljanje računalnih zadataka.

Brittin je taj događaj iskoristio i za predstavljanje novog Googleova AI alata i sustava obavijesti koji su razvili u suradnji s NGO Global Heat Health Information Networkom, a koji će ljudima, ali i vlastima i odgovornim tijelima omogućiti bolju pripremu za borbu s toplinskim valovima. Tako će prilikom pretraživanja informacija o toplotnim udarima i zagrijavanju prikazivati detaljne informacije, prognoze, kao i zdravstvene savjete.

Također, najavio je kako će Googleov alat za praćenje kvalitete zraka Tree Canopy sada proširiti na 250 gradova diljem svijeta.

Slika nije dostupna Zbog globalnog zatopljenja mijenja se način na koji raste drveće

To su samo neki primjeri kako se AI može pozitivno iskoristiti u borbi protiv klimatskih promjena, a nema sumnje kako ćemo s daljnjim napretkom i razvojem umjetne inteligencije vidjeti nove i još naprednije alate koji će pomoći u borbi ne samo s promjenom klime već i ostalome što je važno za čovječanstvo.

Izvor: Mobile World Live
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti