Google predstavio novosti u mobilnoj tražilici i Google Docsu

Google je predstavio promjene koje će pridonijeti lakšem pretraživanju videa na mobilnim uređajima.

Martina Čizmić | 19.08.2017. / 16:56

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

U posljednje vrijeme Google stalno nešto mijenja i dorađuje na svojim proizvodima. Tako su najavili novost u prikazu rezultata pretraživanja ma mobilnim uređajima.

Kad ubuduće budete pretraživali pomoću Googlea na mobilnim uređajima, a među rezultatima se pojavi video, Google će vam prikazati šest sekundi videa (bez zvuka) kako biste lakše odlučili želite li i otvoriti taj video. No, neće se raditi o prvih šest sekundi. Googleov algoritam pregledava cijeli video i procjenjuje kojih šest sekundi je najreprezentativnije.

Ovakav način pretpregleda videa trebao bi raditi na većini videa dostupnih na webu. Poteškoće bi se mogle pojaviti tek s najnovijim video snimkama koje Googleovi serveri još nisu stigli obraditi.

Ideja je da korisnicima skrate vrijeme traženja videa koji zaista žele vidjeti, a trenutno je ova mogućnost dostupna samo na mobilnim uređajima i to tijekom pretraga kroz Googleovu aplikaciju i u Chromeu.

Bolja suradnja u Docsu

Poboljšanje je doživio i Googleov paket uredskih programa, poglavito Docs, Sheets i Slides.

Naime, od sad je moguće istovremeno surađivati s različitim korisnicima na istom dokumentu.

Do sad su korisnici, iako se dokument nalazio online, mogli raditi na njemu jedan po jedan. Sad će u stvarnom vremenu moći promatrati što netko drugi radi i imati točno označeno što je tko mijenjao.

Tako je moguće i imenovati određene verzije dokumenta na kojem se radi kako bi se znalo čija je koja verzija.

Docs nudi i mogućnost pregledavanja nečega što nazivaju "čistom verzijom", a radi se o dokumentu bez predloženih izmjena ili komentara.

Docs sad imaju mogućnost koju je Microsoft Office i neki drugi besplatni Office programi već imao - prihvaćanje ili odbacivanje svih promjena odjednom.

Kako bi olakšali snalaženje i pronalaženje svih relevantnih informacija među dokumentima, predstavljena je i opcija Google Cloud Search koja je trenutno dostupna kroz G Suite Business i Enterprise pakete. Pretraživat će samo aplikacije unutar G Suita kako bi lakše i brže prezentirala informacije koje korisnik traži.

Ove izmjene uvelike će olakšati zajednički rad na dokumentima korisnicima, poglavito jer svaki korisnik može vidjeti promjene koje je netko drugi unio i sačuvati svoju verziju dokumenta, a istovremeno nastaviti raditi na originalnom dokumentu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti