Google priprema novu generaciju svog savitljivog telefona

Čini se kako ćemo na nasljednika Folda čekati malo duže nego se ranije smatralo.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 07.02.2024. / 16:38

Pixel Fold (Foto: Google)

Zaoštrava se konkurencija na tržištu telefona s fleksibilnim ekranima. Dok se za prve modele iz ove kategorije uređaja može koristiti poznata poslovica o prvim mačićima, posljednjih godina telefona su sve napredniji, a ekrani sve izdržljiviji. Povećanoj potražnji pomaže i sve veći broj kompanija koje su predstavile svoje modele, a s daljnjim porastom kvalitete ekrana, kao i predstavljanja uređaja s pristupačnijim cijenama, rast će i potražnja za savitljivim uređajima.

  Pixel 7a, PIxel Fold i PIxel Tablet Google predstavio prvi preklopni telefon, tablet i novitete oko alata baziranih na AI

Npr. glasine govore kako dominantna tvrtka na ovom tržištu, Samsung, priprema svoj prvi jeftiniji model Fold pametnih telefona, a novi model priprema i - Google. Nakon što su u svibnju prošle godine predstavili svoj prvi savitljivi telefon, model Pixel Fold, u ovoj kompaniji sada rade na razvoju modela Fold 2.

Ono što je zanimljivo jest da Google ne namjerava požuriti s predstavljanjem ovog telefona. Za razliku od npr. Samsunga koji svake godine u isto vrijeme predstavlja nove generacija svojih uređaja Fold i Flip, Google svoj novi savitljivi Pixel namjerava predstaviti krajem ove godine te će preskočiti jednu generaciju svojih čipova.

Dok Pixel Fold pokreće Googleov čipset Tensor G2, novi Fold ne bi trebao pokretati aktualni najjači Googleov čip Tensor G3, već će preskočiti tu verziju te bi ga trebao pokretati nadolazeći čipset Tensor G4. Kada ga Google predstavi, to će biti njihov najjači hardver do tada, no glasine kažu kako G4 u odnosu na aktualni model G3 ne bi trebao donijeti neke revolucionarne pomake, iako će svakako biti brži i bolji. Osim najjačeg Googleova čipa, Pixel Fold 2 trebao bi imati i 16 GB memorije.

Osim od hardvera, puno se očekuje i od softvera, odnosno opcija baziranih na umjetnoj inteligenciji koje bi ova kompanija trebala implementirati u taj telefon. Pixel Fold 2 s Tensorom G4 navodno se već testira, a iako bi ga Google mogao spomenuti na svojoj redovnoj godišnjoj konferenciji I/O koja je zakazana za svibanj ove godine, službeno predstavljanje ne treba očekivati prije posljednjeg ovogodišnjeg kvartala.

  Google Pixel Fold Googleov patent otkriva jednu veliku promjenu na ekranima pametnih telefona budućnosti

Od najvećih mobilnih kompanija još samo jedna nije predstavila svoj model savitljivih pametnih telefona. To je, naravno, Apple. Kompanija koja je prošle godine prodala najviše pametnih telefona na svijetu razmišlja o svom prvom savitljivim uređaju, no prema dosadašnjim informacijama, čini se kako to neće biti iPhone s fleksibilnim ekranom, već tablet poput iPada mini.

Izor: Tech Times

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti