Google sa Play Storea uklonio preko 300 zaraženih aplikacija

Provjerite svoje aplikacije prije nego što bude kasno.

Monika Nožić Monika Nožinić | 30.08.2017. / 17:35

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Google je uklonio više od 300 aplikacija koje su u sebi imale maliciozan kod i koje su se koristile za DDoS napade putem pametnih uređaja (tableti, telefoni, računala, drugi Android uređaji).

Sve uklonjene aplikacije bile su dio službenog Play Storea i koristile su se za nadziranje korisnika i provođenje spomenutih ciljanih napada. Na ovaj je način ugroženo preko 70.000 profila u više od 100 zemalja na svijetu, priopćila je grupa od 10-ak sigurnosnih istraživača okupljenih oko kompanija Akamai, Cloudflare, Flashpoint, Google, Oracle Dyn, RiskIQ i Team Cymru.

Nakon pronalaska velikog broja virusnih aplikacija Google ih je blokirao pa se više ne mogu preuzeti, no oni koji su instalirali neke od njih, trebali bi ih što prije obrisati.

Aplikacije su na prvi pogled djelovale potpuno legalno i bile su vezane za zabavne sadržaje, kreiranje ili rezanje melodija zvona, koji su vrlo popularni na platformi Android, no mogle su krasti podatke iz telefona i rušiti sustav čak i kada nisu bile u upotrebi ili je telefon bio zaključan.

"Identificirali smo oko 300 aplikacija povezanih s ovim problemom, blokirali smo ih na Play Storeu i u procesu smo njihova uklanjanja sa zaraženih uređaja. Otkrića istraživača u kombinaciji s našim analizama omogućit će da bolje zaštitimo sve Androidove korisnike", istaknuli su iz Googlea.

Akcija protiv ovih aplikacija trajala je od 17. kolovoza, kada su prvi put primijećene, nakon čega je krenulo odmotavanje "klupka" u kojem je do sada otkriveno preko 300 aplikacija na istom malicioznom zadatku. Više informacija o ovom napadu i koje su sve aplikacije uklonjene pogledajte na stranici CloudFlare, kao i na portalu The Verge, koji je i prenio ovu vijest.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti