Google testira značajku koja bi trebala povećati privatnost tijekom pregledavanja web-stranica

Google planira potpuno ukinuti korištenje kolačića trećih strana za korisnike u drugoj polovini 2024. godine.

Hina | 15.12.2023. / 12:36

Chrome web preglednik
Web-preglednik Chrome (Foto: Zimo)

Google je objavio da će započeti testiranje nove značajke na svom pregledniku Chrome, kao dio plana za zabranu kolačića koje oglašivači koriste u praćenju potrošača.

Google je spreman 4. siječnja uvesti značajku pod nazivom "Zaštita od praćenja" za jedan posto Chromeovih korisnika na globalnoj razini, koja će prema zadanim postavkama ograničiti praćenje između stranica.

Google tražilica Google napokon omogućio korisnicima svoje tražilice i YouTubea mogućnost da lakše odbiju sve kolačiće

Google planira potpuno ukinuti korištenje kolačića trećih strana za korisnike u drugoj polovini 2024. godine. To izaziva zabrinutost zbog pitanja kršenja pravila tržišnog natjecanja na što je upozorila britanska Uprava za tržišno natjecanje i tržišta (CMA).

CMA istražuje Googleov plan da ukine podršku za neke kolačiće u Chromeu, jer regulator strahuje da bi to moglo ometati konkurenciju u digitalnom oglašavanju, ali i nadzoru najvećeg segmenta zarađivanja novca - oglašavanja.

Kolačići su datoteke koje omogućuju web-stranicama i oglašivačima identifikaciju web-surfera i praćenje njihovih navika i sklonosti za robama i uslugama.

Europska povjerenica za zaštitu tržišnog natjecanja Margrethe Vestager u lipnju je naglasila da će se istrage agencije o Googleovu uvođenju alata za blokiranje kolačića trećih strana – u sklopu tvrtkine inicijative "Privacy Sandbox" - nastaviti.

Slika nije dostupna Google traži dobru zamjenu za kolačiće koja će zadovoljiti oglašivače i sačuvati privatnost korisnika

Oglašivači pak smatraju da će gubitak kolačića u najpopularnijem pregledniku na svijetu ograničiti njihovu mogućnost prikupljanja informacija u personalizaciji oglasa i učiniti ih ovisnima o Googleovim korisničkim bazama podataka.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti