Google tvrdi: Ruski hakeri pokušali su upasti u NATO

U priopćenju, NATO se nije izravno osvrnuo na Googleovo izvješće, ali je istaknuo: Svakodnevno vidimo maliciozne kibernetičke aktivnosti.

Hina | 31.03.2022. / 14:34

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Ruski hakeri nedavno su pokušali prodrijeti u mreže NATO-a i vojske nekih istočnoeuropskih zemalja, navodi se u izvješću Googlove grupe za analizu prijetnji objavljenom u srijedu.

 

U izvješću se ne navodi o kojim je vojskama riječ.

Hakeri Ruski hakeri su u fazi izviđanja američke kritične infrastrukture

Google navodi da je grupa pod nazivom Coldriver ili Callisto, sa sjedištem u Rusiji, pokrenula "kampanje krađe identiteta".

Ove su kampanje vođene slanjem poruka s novostvorenih Gmail računa na račune koji nisu Googleovi, tako da je stopa uspjeha tih kampanja nepoznata, navodi se u izvješću.

Rusija, koja je sada pod teškim zapadnim ekonomskim sankcijama zbog agresije na Ukrajinu, redovito odbacuje optužbe za kibernetičke napade.

U 2019., finska tvrtka za kibernetičku sigurnost F-Secure Labs opisala je Callisto kao neidentificiranog i naprednog aktera "zainteresiranog za prikupljanje obavještajnih podataka povezanih s vanjskom i sigurnosnom politikom" u Europi.

Slika nije dostupna Ovo su tri vrste potencijalnih ruskih kibernetičkih napada od kojih zemlje na zapadu najviše strahuju

Meta te grupe također je bio Centar izvrsnosti NATO-a, navodi se, bez drugih pojedinosti, u izvješću Googlea objavljenom u srijedu.

U priopćenju, NATO se nije izravno osvrnuo na Googleovo izvješće, ali je istaknuo: Svakodnevno vidimo maliciozne kibernetičke aktivnosti.

Centri izvrsnosti NATO-a rade sa Savezom, ali oni nisu sami po sebi dio NATO-a. U kontaktu smo s njima po tom pitanju, stoji u priopćenju.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti