Googleove opcije protiv krađe Androida napokon su dostupne na nekim telefonima

U slučaju krađe Androida Google je omogućio nekoliko opcija koje vam omogućuju zaštititi vaše podatke i sadržaj.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 06.10.2024. / 11:40

Krađa telefona (Foto: Getty Images)

Google je tijekom konferencije u svibnju najavio nove opcije namijenjene zaštiti pametnih telefona koji rade na Androidu od krađe, odnosno zaštiti podataka u slučaju da netko ukrade telefon. Iako su te opcije predstavljene prije skoro pet mjeseci, tek su se posljednjih dana počele pojavljivati na nekim modelima Androida.

Šok Korisnici Gmaila i Facebooka na udaru hakera: Ukradu li vam lozinku, mogu pristupiti gomili osjetljivih podataka

Prema informacijama korisnika Reddita, dvije takve opcije, Theft Detection Lock i Offline Device Lock, sada su dostupne na nedavno predstavljenom Xiaomijevom flagshipu Xiaomi 14T Pro. Treća predstavljena opcija, Remote Lock, nije dostupna na Xiaomijevom telefonu, no pojavila se na telefonima na nekim drugim modelima Androida. Za pretpostaviti je kako uskoro možemo očekivati da će se ove opcije početi pojavljivati i na telefonima drugih brendova te na više modela Androida.

Vjerojatno najzanimljivija opcija u kojoj se koristi umjetna inteligencija, odnosi se na prepoznavanje uobičajenih pokreta povezanih s krađom. Npr., ako vam netko naglo uzme telefon iz ruke i počne trčati ili se brzo udalji na biciklu ili automobilu, AI će zaključiti kako je možda riječ o krađi te će zaključati ekran telefona tako da lopov neće moći pristupiti sadržaju na njemu.

Opcija Offline Device Lock, kao što i samo ime kaže, zaključava telefon kada je offline, odnosno u slučaju da ga lopovi isključe s mreže.

Iako putem Googleove opcije Find My Device korisnici mogu udaljeno zaključati telefon, Remote Lock isto omogućuje, ali bez korištenja Googleove lozinke ili u slučaju da je opcija Find my device isključena. Iz Googlea kažu kako je samo dovoljan vaš telefonski broj i brzi sigurnosni izazov na bilo kojem uređaju.

Poštar, ilustracija Dobila je i pohvale policije: Ženi je netko konstantno krao poštu, a onda je odlučila uzeti stvari u svoje ruke

Iz Googlea nisu objavili neke konkretne informacije kada bi se ove opcije mogle pojaviti na većem broju telefona, no prema dosadašnjem iskustvu, možemo očekivati kako će se neće pojaviti svima u isto vrijeme, već će postupno postajati dostupne na različitim modelima. Opcije Theft Detection Lock i Offline Device Lock podržane su na modelima koji rade na Androidu 10 i starijima, dok je Remote Lock podržan i na starijim telefonima.

Izvor: Engadget
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti