Gore je nego što je to bilo tko očekivao: Nova studija otkriva da će katastrofalno topljenje ledenih ploča na polovima početi puno ranije

Nova znanstvena studija sugerira da ako ne usporimo klimatske promjene i ne zadržimo globalno zatopljenje ispod razine od 1,5 stupnjeva Celzija, nepovratne promjene će nastupiti i prije nego što se to dosad očekivalo, a posljedice će biti katastrofalne.

Branimir Vorša | 27.02.2023. / 14:29

Otapanje leda na Antarktiku
Otapanje leda na Antarktiku (Foto: Afp)

Čak i ako uspijemo stabilizirati temperaturu na Zemlji tako da dosegnemo vrhunac zatopljenja od 2 stupnja Celzija u odnosu na predindustrijsko doba, ogromni ledeni pokrivači Grenlanda i Antarktike na putu su nepovratnog otapanja, upozorava nova znanstvena studija.

Ako propustimo ovaj cilj obuzdavanja emisija, ledene ploče će se ubrzano raspadati i topiti, prema našim izračunima, objašnjava Axel Timmermann, klimatski fizičar s Instituta za osnovnu znanost u Koreji.

UN upozorava na posljedice biblijskih razmjera

Planina bez snijega Situacija je zabrinjavajuća: Strah od suše i restrikcija vode u zapadnoj Europi

Globalne razine mora već su porasle oko 20 centimetara u prosjeku tijekom 20. stoljeća. Izračunato ubrzanje dovelo bi jednu od 10 osoba u izravnu opasnost od daljnjeg porasta razine mora, upozorio je pak glavni tajnik UN-a Antonio Guterres na raspravi Vijeća sigurnosti u New Yorku.

Za stotine milijuna ljudi koji žive u malim otočnim državama u razvoju i drugim niskim obalnim područjima diljem svijeta, porast razine mora predstavlja bujicu nevolja. Svjedočili bismo masovnom egzodusu cijelog stanovništva u biblijskim razmjerima, rekao je šef UN-a.

Nova studija uvrstila mehanizme koji su nedostajali u prijašnjim modelima

Uključivanjem mehanizama povratnih informacija, koji su nedostajali u prethodnim znanstvenim modelima, klimatski znanstvenik Jun Young Park i njegovi kolege s Nacionalnog sveučilišta Pusan, predviđaju da se glavna točka preokreta približava brže nego što se to očekivalo. Njihovo istraživanje objavljeno je u časopisu Nature Communications.

Računalni modeli koji simuliraju dinamiku ledenih ploča na Grenlandu i Antarktiku često ne uzimaju u obzir činjenicu da će topljenje ledenih ploča utjecati na oceanske procese, koji se zauzvrat mogu vratiti na ledenu ploču i atmosferu, pojašnjava Park .

Kako se led na kopnu i moru nastavlja topiti sve većom brzinom, otopljena voda koja odlazi u ocean koncentrira se prema površini, smanjujući razmjenu topline iz dubina i još više podižući temperature ispod površine. Ova dodatna toplina riskira daljnju eroziju smrznutih podupirača, koji zadržavaju ledenu policu Antarktika, uzrokujući da još više otopljene vode odlazi u ocean.

Iako tim tek treba postići tako visoku razlučivost, koju imaju drugi vodeći klimatski modeli, uključujući podatke iz ovih procesa istraživačima omogućuje da vide kako otopljena voda utječe na stabilnost ledenih ploča. Neki od tih učinaka već se vide u stvarnom vremenu, s dosad nečuvenim događajima poput kiše na Grenlandu i jasno uočljivim povećanjem fluktuacija otopljene vode na antarktičkoj ledenoj polici, ističu Park i njegov tim.

Najbolji i najgori scenarij

Njihovi novi izračuni sugeriraju da bi se ovaj nepovratni proces mogao pokrenuti već i na razini zatopljenja od 1,8 stupnja Celzija. S druge strane, samo u njihovom najagresivnijem scenariju ublažavanja klimatskih promjena, odnosno održavanju razine zatopljenja ispod 1,5 stupnjeva Celzija, model je pokazao da možemo izbjeći takvo brzo ubrzanje porasta razine mora.

Ako ništa ne poduzmemo, povlačenje ledenih ploča nastavilo bi povećavati razinu mora za najmanje 100 centimetara u sljedećih 130 godina. To bi bilo povrh drugih doprinosa, kao što je toplinsko širenje oceanske vode, objašnjava Timmermann.

Slika nije dostupna Francuska osjeća posljedice klimatskih promjena: Sve je toplije i sve sušnije

Riječ je o scenariju koji bi imao drastične posljedice na mega gradove na svim kontinentima, uključujući urbane centre kao što su Kairo, Mumbai, Šangaj, London, Los Angeles, New York i Buenos Aires, ističe pak šef UN-a.

Koliko god to možda zvuči alarmantno, postoji puno značajki koje utječu na naše složene ekološke sustave, a koje novo modeliranje nije uključilo, kao što su utjecaji uskih obalnih struja.

Iako je potrebno više raditi kako bi se smanjila nesigurnost u ovakvim projekcijama, ova studija jasno pokazuje važnost poduzimanja brzih mjera za smanjenje antropogenih emisija stakleničkih plinova što je brže moguće, kako bi se smanjili rizici povezani s gubitkom velikih ledenih ploča, ističe atmosferski znanstvenik Robin Smith, koji nije bio uključen u studiju.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti