Podizanje razine voda prijeti sve većem broju svjetskih regija

Najviše rangirana nekineska rizična regija je Florida na 10. mjestu. Kalifornija je na 19., a New York na 46. mjestu.

Hina | 20.02.2023. / 09:38

Podizanje razine mora, ilustracija (Foto: Getty Images)

  U Kini se nalazi 16 od 20 regija koje su u svijetu najosjetljivije na klimatske promjene, prema podacima objavljenima u ponedjeljak koji pokazuju da su neki od najvažnijih svjetskih proizvodnih centara u opasnosti zbog porasta razina voda i ekstremnih vremenskih uvjeta.

Stručnjaci za klimatske rizike XDI analizirali su više od 2600 regija diljem svijeta, koristeći klimatske modele zajedno s podacima o vremenu i okolišu kako bi procijenili ekonomsku štetu koju bi porast temperature mogao izazvati do 2050.

Studija se temelji na porastu temperatura od 3 stupnja Celzijusa do kraja stoljeća, prema scenariju koji je izradio Međuvladin panel za klimatske promjene.

Geoinženjerstvo, ilustracija Znanstvenici upozoravaju na potencijalne pogubne posljedice geoinženjeringa: Samo zato što smo očajni ne znači da je to dobra ideja

Podaci su pokazali da se neki od pokretača globalnog gospodarstva suočavaju s katastrofalnim opasnostima poput porasta razine mora, poplava rijeka i šumskih požara, što bi također moglo smanjiti cijene nekretnina i odvratiti ulaganja, rekao je XDI.

Već osjećamo značajne utjecaje vremenskih događaja diljem svijeta, a oni će se samo povećavati, rekao je novinarima izvršni direktor XDI-ja Rohan Hamden.

Konačno, samo želimo biti sigurni da je svaka odluka o ulaganju donesena na način da je otporna na klimu.

Industrijalizirana kineska obalna pokrajina Jiangsu, koja stvara desetinu kineskog BDP-a, rangirana je kao najosjetljivije područje na svijetu, a slijede je susjedni Shandong i glavna baza za proizvodnju čelika Hebei.

Četvrta je središnja pokrajina Henan sklona poplavama.

Premještanje globalne proizvodnje u Aziju dovelo je do značajnog povećanja ulaganja u infrastrukturu u već ranjivim regijama diljem Kine, čineći je osjetljivijom na utjecaje klimatskih promjena, rekao je Hamden.

Ulaganja u infrastrukturu uglavnom su bila koncentrirana u područjima koja su tradicionalno bila vrlo rizična - riječne delte, obalna područja i relativno ravna područja, rekao je.

Najviše rangirana nekineska rizična regija je Florida na 10. mjestu. Kalifornija je na 19., a New York na 46. mjestu.

Veliko plavetnilo Velik izazov za planet: Kako zaštititi 30 posto svjetskih oceana do 2030. godine?

Devet indijskih regija je među prvih 50. Ukupno je 80 posto od 50 najrizičnijih regija u svijetu u te tri zemlje - Kini, SAD-u i Indiji.

U Europi većem riziku izloženi su gradovi poput Londona, Milana, Venecije, Antwerpena, Hanovera i Lillea.

Iako će klima vjerojatno postati sve važnija kad je riječ o odlukama o protoku kapitala, ostaje za vidjeti hoće li odvratiti ulaganja u ranjivije regije, rekao je Karl Mallon, suosnivač XDI-ja.

Mora se puno učiniti kako bi se utvrdilo koja su područja u svijetu potencijalno prilagodljiva i obranjiva, a koja će područja vjerojatno u dogledno vrijeme biti napuštena, rekao je.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti