“Gradimo masivnu količinu infrastrukture”: Evo na što će Zuckerberg do kraja godine potrošiti čak 18 milijardi dolar

Izvršni direktor Mete najavio je velika ulaganja, a nije teško pogoditi koja im je tehnologija u fokusu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 20.01.2024. / 09:25

Instagram (Foto: Afp)

Prošla je godina za Metu bila prilično impresivna. Nakon brojnih problema u koje su upali tijekom 2022. godine, Zuckerberg je najavio “godinu učinkovitosti” koja je donijela promjene u poslovanju, ali i brojne otkaze, no ti su se potezi na kraju isplatili jer je cijena dionice porasla oko 180 posto te su vratili povjerenje investitora. A što možemo očekivati od Mete ove i narednih godina, najbolje možemo vidjeti po ovotjednog objavi Marka Zuckerberga u kojoj se pohvalio s količinom grafičkih čipova koje će imati do kraja 2024., a koje će iskoristiti za treniranje umjetne inteligencije.

Zuckerberg u metaversu Potrošili su skoro 50 milijardi dolara, ali ne odustaju od svoje vizije koja bi se trebala isplatiti tek za - 10 godina

Gradimo masivnu količinu infrastrukture, komentirao je CEO Mete naglasivši kako će im čipovi pomoći u njihovim planovima s umjetnom inteligencijom koji su, naravno, jako veliki.

Njegov je plan razviti opću AI koja će podržavati alate koji će biti svima dostupni i pomagat će nam u svakodnevnom životu. Do kraja ove godine Meta tako namjerava kupiti čak oko 350 tisuća Nvidijinih H100 grafičkih kartica tako da bi se ukupan broj grafičkih čipova, a koji uključuje i slične grafičke kartice koje posjeduje Meta, trebao popeti na čak 600 tisuća.

Šef Mete pohvalio se kako su kapaciteti njihovih grafičkih kartica vjerojatno veći u odnosu na sve konkurente i druge pojedinačne tvrtke. O ciframa koje je kompanija potrošila za takve čipove nije govorio, no na Business Insideru pokušali su izračunati koliko je Meta potrošila. U obzir su uzeli tržišne cijene čipova, no naglašavaju kako se cijene mogu razlikovati te kako Nvidija može dati i popust za količinu tako da je nemoguće znati koliko su točno platili za sve te grafičke kartice, no procjenjuju da bi ta cifra mogla iznositi čak 18 milijardi dolara.

Jensen Huang “Predvidio je AI maniju prije više od 10 godina”: Ovo je najpopularniji izvršni direktor na svijetu

Grafičke kartice nužne su za treniranje velikih jezičnih modela na kojima su bazirani servisi generativne umjetne inteligencije poput ChatGPT-a, a iako, naravno, na tržištu postoje čipovi različitih proizvođača, upravo se Nvidijin hardver smatra najboljim za treniranje AI-a. Upravo zato je dionica ove kompanije značajno porasla u zadnje vrijeme - u odnosu na početak 2023. godine čak više od tri puta te njena tržišna vrijednost sada iznosi skoro 1,5 bilijuna dolara i jedna je od najvrjednijih tvrtki na svijetu.

Izvor: Business Insider
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti