Potrošili su skoro 50 milijardi dolara, ali ne odustaju od svoje vizije koja bi se trebala isplatiti tek za - 10 godina

Hoće li se vizija isplatiti ili će to biti vreća bez dna, saznat ćemo u nekoj daljoj budućnosti.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 17.01.2024. / 09:17

Zuckerberg u metaversu (Foto: Facebook)

Nakon što je Zuckerberg promijenio ime kompanije iz Facebooka u Metu i fokus tvrtke prebacio na metaverzum, tvrtka je zaronila u veliki minus, a ulaganja u virtualni svijet, čini se, postala su vreća bez dna. Prošle godine Meta se vratila na pravi put - Zuckerberg je preokrenuo poslovanje te je ostvaren impresivan rast.

Mark Zuckerberg Nakon katastrofe prošle godine, 2023. je bila impresivna za Metu: Evo kako je Zuckerberg preokrenuo poslovanje

Iako se na metaverzum i dalje gleda kao na uteg za tvrtku, Meta ne namjerava odustati od investiranja u virtualne svjetove i tehnologiju za koju vjeruju da je budućnost od koje će jednom značajno profitirati. A ta budućnost nije blizu.

Kako je na panelu tijekom Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu objavila Nicola Mendelsohn iz Mete, proći će “dobro desetljeće” dok kompanija u potpunosti ne ostvari svoju viziju virtualnog svijeta. A kroz to desetljeće njihov će odjel Reality Labs uložiti još desetke milijardi dolara u razvoj tehnologije.

Do sada je ovaj odjel zabilježio gubitke od gotovo 50 milijardi dolara (točnije 47 milijardi) od osnivanja Reality Labsa 2019. godine. Ono što je Mendelsohn naglasila tijekom panel-rasprave u Davosu jest da, u sklopu metaverzuma, kompanija ulaže u hardver, ali i u umjetnu inteligenciju. U ovom smo putovanju više od desetljeća, uključujući ono što radimo u našem odjelu Reality Labs te također s onim što radimo i ulažemo u umjetnu inteligenciju, objasnila je i time dala do znanja kako Meta ne misli odustati od ideje kako ćemo u budućnosti dobar dio naših života provoditi u virtualnoj stvarnosti.

Intervju u metaverzumu “Ovo je najnevjerojatnija stvar koju sam vidio”: Mnogi su impresionirani prvim intervjuom u metaverzumu

Sredinom prošle godine Mark Zuckerberg je komentirao kako se u javnosti stvorio dojam kako kompanija odustaje od svog fokusa vezanog uz metaverzum. Poručio je tada investitorima kako ostaju vjerni toj ideji, no kako će se fokusirati na metaverzum, ali i na umjetnu inteligenciju. S obzirom na to da je u posljednjih godinu dana cijena dionice porasla za čak oko 235 dolara, jasno je kako su se njihovi prošlogodišnji potezi isplatili.

Meta Quest Pro Veliki Zuckerbergovi planovi za virtualnu stvarnost: Za 4 godine očekuje svoj “iPhone trenutak” koji će promijeniti cijelo tržište

No usprkos tome, pred kompanijom leže brojni izazovi jer će proći dosta vremena i još puno više novaca dok metaverzum postane privlačan i zanimljiv masama ljudi. Korisnici do sada nisu baš zadovoljni kako s izgledom Metina virtualnog svijeta (dovoljno se prisjetiti Zuckerbergove fotografije iz metaverzuma koju je ismijao cijeli internet), a ne treba sumnjati kako će i konkurencija na ovom tržištu htjeti svoj dio kolača.

Izvor: Business Insider

 


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti