Novi propisi za telekom operatere koji su izvorno predstavljeni od strane Europske komisije prije dvije godine konačno se nalaze na punoj snazi. Propisi građanima daju značajna nova prava vezana uz dužinu ugovora, osobne podatke i izbora operatera.

Svi građani EU, bez obzira u kojoj državi žive, sada imaju pravo da promijene operatera u samo jednom danu. Zakon se odnosi i na fiksne i na mobilne telefonske ugovore, a podrazumijeva da korisnik ima pravo zadržati svoj postojeći broj prilikom prelaska k novom operateru, piše The Next Web. Također, propisima je operaterima zabranjeno nuđenje ugovora u trajanju tri godine ili više, te je najduže trajanje ugovora svedeno na dvije godine.

Zadnja velika promjena u propisima za EU telekome odnosi se na osobne podatke. S novim propisima, kada telekom drži korisnikove osobne podatke, te ih koristi ili krši - dužni su obavijestiti korisnika.

Za mnoge stanovnike Europe ovo nisu novi propisi, budući da su mnoge od spomenutih mjera već usvojene od strana nacionalnih vlada diljem EU u posljednje dvije godine. No, novi propisi od sada vrijede za sve države članice EU, bez iznimka.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju