GreenLight WorldFlight - put oko svijeta

Obilazak svijeta u sklopu misije GreenLight WorldFlight.

Monika Nožić Monika Nožinić | 30.03.2016. / 11:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Matevž Lenarčič, poznati slovenski pilot, biolog i alpinist, koji je u petak, 25. ožujka, iz Portoroža poletio ultralaganim zrakoplovom Dynamic WT9 na put oko svijeta, za prva četri dana leta uspješno je preletio skoro devet tisuća kilometara.

Lenarčič je u ponedjeljak u ranim jutarnjim satima uspješno preletio Atlantski ocean i zaustavio se u Fort de France Bay na Martiniku te nakon 24-satne pauze nastavio put prema Floridi.

Let preko Atlantskog oceana koji je trajao 18 sati, predstavlja jednu od najdujih i najtežih etapa u okviru misije GreenLight WorldFlight kojom Matevž Lenarčič želi preletjeti preko 40 tisuća kilometara i pri tome izmjeriti koncentracije crnog ugljika.

Koliko točno će trajati cijelo putovanje najviše ovisi o vremenu, a to bi, prema predviđanjima, moglo potrajati otprilike 30-ak dana. Letjelica Dynamic WT9 je do sada djelovala besprijekorno, a samo za prvih sedam dana misije Matevž Lenarčič planira preletjeti oko 15 000 kilometara - na tom dijelu puta treba sletjeti u Fort de France na Martiniku, Fort Pierce na Floridi i u Salinas u Kaliforniji.

Zrakoplov kojim pilot Lenarčič leti ima dodatne rezervoare za gorivo u koje stane do 300 litara bezolovnog benzina pa letjelica može preletjeti udaljenosti čak i do 4000 kilometara bez slijetanja. Među opremom koja je u zrakoplov dodatno ugrađena je i naprava za mjerenje Aethalometer, proizvod slovenske tvrtke Aerosol, koji neprekidno tijekom leta mjeri prisutnost crnog ugljika u zraku.

Cjelokupnu misiju možete pratiti uživo, na web stranici www.worldgreenflight.com, gdje će biti stalno vidljiva trenutna pozicija letjelice kao i podaci o mjerenjima koncentracija crnog ugljika.

Misiju GreenLight WorldFlight je podržala slovenska vlada i europski zeleni.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti