Greta Thunberg osudila rusko uništenje brane Kahovka: "Jednostavno ne postoje riječi kojima bi se opisala ova brutalnost"

Svjetski poznata švedska klimatska aktivistkinja je bila u ukrajinskom glavnom gradu Kijevu s međunarodnom radnom skupinom čiji je cilj pomoći da se prisili Rusiju da nadoknadi štetu prouzročenu invazijom

Hina | 30.06.2023. / 12:15

Greta Thunberg
Greta Thunberg (Foto: Afp)

Greta Thunberg, klimatska aktivistkinja iz Švedske, bila je u četvrtak u Ukrajini gdje se sastala s predsjednikom Volodimirom Zelenskijem i zabilježila štetu po okoliš koju je prouzročio ruski rat protiv te zemlje.

Thunberg je bila u ukrajinskom glavnom gradu Kijevu s međunarodnom radnom skupinom čiji je cilj pomoći da se prisili Rusiju da nadoknadi štetu prouzročenu invazijom, koja je započela prije više od 16 mjeseci.

Potrebna nam je vaša profesionalna pomoć, poručio je Zelenskij delegaciji.

Istaknuo je devastaciju u južnoj Hersonskoj oblasti, izazvanu uništenjem brane Kahovka i poplavama koje su uslijedile početkom lipnja.

Ne mislim da je odgovor svijeta na ovaj ekocid bio dostatan. Ne mislim da bilo kakav odgovor može biti dovoljan jer jednostavno ne postoje riječi kojima bi se opisala ova brutalnost, rekla je Thunberg, prema ukrajinskim medijima.

Zelenskij se osvrnuo i na probleme sa zalihama vode u Hersonskoj i susjednoj Mikolajivskoj oblasti. Poljoprivredni sektor i bioraznolikost pokrajine su također narušeni.

Radna skupina za zaštitu okoliša uključuje i bivšu švedsku premijerku Margot Wallström, bivšu irsku predsjednicu Mary Robinson i finsku potpredsjednicu Europskog parlamenta Heidi Hautalu.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti